6.1 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 0:14
No menu items!

Asociatul lui Gică Popescu din afacerea Doldora, acuzat de spălare de bani în dosarul lui Mitică Dragomir şi Mihai Corbu

spot_img

doldora_

Fostul preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, Mitică Dragomir, şi afaceristul Mihai Corbu, clientul Ioanei Băsescu din afacerea Gazprom, au spălat banii din comisionul ilegal pentru televizarea meciurilor din 2011 prin acelaşi lanţ de firme-fantomă prin care şi asociatul lui Gică Popescu din afacerea „Doldora” a scos banii din firme pe false servicii.

George Şaguna a fost pus sub acuzare pentru spălarea banilor şi evaziune fiscală în legătură cu administrarea afacerii imobiliare de 10 milioane de euro din cartierul Rahova care a intrat în faliment anul trecut. Procurorii au instituit deja sechestru pe 1,2 milioane de lei din averea lui Şaguna, care ar fi plătit sumele exclusiv prin virament bancar pentru lucrări de excavaţie şi transport, dar procurorii susţin că serviciile nu au fost niciodată prestate.

Procurorii au propus, în februarie, arestarea lui George Şaguna, însă Tribunalul Bucureşti, apoi Curtea de Apel Bucureşti au decis doar să-i interzică să părăsească localitatea pentru 29 de zile. Şaguna a investit alături de Marius Roateş şi Gică Popescu 10 milioane de euro, luaţi prin creditare de la Unicredit Ţiriac, în construirea unui imens bazar în apropierea Pieţei Rahova şi a unui ansamblu de apartamente economice pe o suprafaţa de 7.000 de mp în cartierul mărginaş al Capitalei. Investiţia era localizată la mică distanţă de celebra piaţă Niky Scorpion, administrată de deputatul minoritar Nicolae Păun. Afacerea a falimentat în 2013.

Conform referatului prin care procurorii au cerut arestarea asociatului lui Gică Popescu, George Şaguna este atât administratorul Doldora Capital SRL cât şi al SRL-ului Sote Consulting. Anchetatorii susţin că sumele erau plătite din conturile Doldora Capital în cele ale unor firme-fantomă coordonate de Tiberiu Negoescu şi Cristian Nicolae Păun, pentru ca mai apoi să fie retrase de colaboratorii celor doi şi predate beneficiarilor, contra unui comision de 6-8%.

PĂUN CRISTIAN NICOLAE: Alo!

INTERLOCUTOR: Salut Cristi, eşti activ da?

PĂUN CRISTIAN NICOLAE: Bineînţeles!

INTERLOCUTOR: Antrenează-te! V-am trimis acuma!

PĂUN CRISTIAN NICOLAE: Sigur! Ne auzim mai încolo un pic!

INTERLOCUTOR: Aşa, ciao!

Interceptare 23.12.2013, ora 11:08:50

Rulajele urmărite de procurori arată că în scurt timp banca a livrat suma creditată. Apoi suma a fost transferată în contul uneia dintre firmele fantomă şi ridicată de colaboratorul Nicolae Vanea.

INTERLOCUTOR: Alo!

PĂUN CRISTIAN NICOLAE: Hai că şi eu tocmai te sunam!

INTERLOCUTOR: Da? Păi trec pe la tine atunci, în 3 minute sunt acolo. Pa!

PĂUN CRISTIAN NICOLAE: Hai, pa pa!

Interceptare 23.12.2013,  ora 16:05:15

22 de persoane au fost propuse pentru arestare preventivă la începutul lunii februarie, însă judecătorii au decis ca doar administratorii maşinăriee de spălat bani să ajungă după gratii. Beneficiarii, adică oamenii de afaceri care au apelat la Tiberiu Negoescu şi Cristian Păun ca să-şi scoată din firme profitul impozabil, fiind cercetaţi în libertate. În total 53 de firme din domeniul cinematografiei, publicităţii, construcţiilor, comerţului sau asigurărilor ar fi spălat timp din 2009 aproape 5 milioane de euro prin 17 firme fantomă.

Mihaela Chiper