0.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 8:40
No menu items!

Asociaţiile LGBTQ vor ca toate substantivele de gen feminin sau masculin să aibă litera „X” la final: „Un exerciţiu de empatie”

spot_img

Internetul a luat foc după ce mai multe asociaţii LGBTQ vor să introducă în limba română substantive fără gen. Acestea ar fi formate prin adăugarea literei X la sfârşit – de exemplu colegX. Noile cuvinte i-ar ajuta să se simtă mai bine în societate pe cei care nu se identifică nici cu genul feminin, nici cu cel masculin. Lingviştii spun că modificarea este forţată, greşită şi dau exemplul altor ţări în care asemenea iniţiative au eşuat.

Asociaţia Accept, care sprijină comunitatea LGBT, a propus pe Facebook: toate substantivele de gen feminin sau masculin să devină neutre prin adăugarea literei X la sfârşitul cuvântului. A fost gaz pe focul social-media. Sute de reacţii pro şi contra au început să curgă instant.

„Putem folosi ceva care chiar să se potrivească cu limba noastră? X la finalul cuvintelor este cam greu de pronunţat”, „Vă urmăresc cu drag, dar cu asta aţi sărit calul”, „Chiar nu cred că incluziune şi diversitate înseamnă să mutilezi limba română”, sunt doar câteva dintre comentarii.

Adăugarea literei X ar putea să modifice limba română pe criteriu de gen si să apară astfel variante neutre ale cuvintelor pe care astăzi le folosim cu forme de masculin şi feminin. O propunere care a fost special gândită pentru cei care se identifică în afara genurilor.

Tinerii din comunitatea LGBT, care nu se identifică cu niciun gen, spun că transformarea în neutru a unui substantiv masculin sau feminin îi ajută să se simtă mai confortabil în pielea lor şi că nu ar mai simţi o presiune aşa mare asupra lor. Adina Dragomirescu, directoarea Institutului de Lingvistică, este categorică.

Adina Dragomirescu, directoarea Institutului de Lingvistică, a declarat pentru Observator că din punct de vedere lingvistic i se pare o glumă pentru că nu putem schimba limba după cum vrea cineva sau altcineva: ”Nu ar avea cum să se impună în limbă pentru că nu e firească, nu e normală şi din punct de vedere fonetic nici nu e posibil să rosteşti aşa ceva.”

D.Constantin