Din momentul diagnosticării unei afecțiuni, medicul este principala sursă de informare a pacientului. Încrederea în cel care ne dă vestea că suferim de o boală este importantă pentru că tot medicul este cel care ne prescrie tratamentul și conduita medicală de urmat. Însă, cum timpul pe care îl poate petrece medicul în cabinet cu un pacient este destul de scurt, de multe ori pacientul realizează că, odată ce a ieșit de la medic, mai are o mulțime de întrebări despre boala cu care a fost diagnosticat și despre tratament. Este momentul în care sprijinul acordat de asociațiile de pacienți este foarte important.
Misiunea asociatiilor de pacienti nu se limitează, însă, la asigurarea confortului pacienților. Ele militează ca drepturile acestora să fie respectate, ca accesul la medicamente inovative să fie asigurat și pentru pacienții români la nivelul la care beneficiază de ele pacienții din Uniunea Europeană.
Asociația Local Working American Group – LAWG vă prezintă în cadrul unui proiect unic dezvoltat în România, prin intermediul Sursa Zilei, importanța terapiilor biologice în tratarea cu succes a unor afecțiuni grave.
Medicamentele biologice sunt definite de către legislația europeană drept “medicamente care conțin una sau mai multe substanțe active obținute sau derivate dintr-o sursă biologică.”
Medicul specialist este cel care poate prescrie aceste medicamente, informând pacientul despre eficiența tratamentului, beneficii, reacții adverse și interacțiunile medicamentoase.
În cadrul interviurilor realizate de Sursa Zilei în acest proiect, vocea pacienților este cel putin la fel de importantă ca aceea a specialiștilor, în calitate de beneficiari ai serviciilor oferite de specialist în sistemul românesc de sănătate.
Vă invităm să aflați opiniile președintilor celor mai reprezentative asociații de pacienți din România.