Asociația Procurorilor critică vehement chiulul repetat al unor membri ai CSM care refuză să participe la ședințele care incud pe ordinea de zi și alte chestiuni urgente. În fapt, din plenul Consiliului de luni, 24 iunie 2019, au lispt 7 membri, astfel că nu a fost întrunit cvorumul necesar pentru validarea numirii procurorului șef al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, Adina Florea.
„Nesoluționarea unor astfel de teme importante aduce grave prejudicii activității de înfăptuire a justiției, ca serviciu public în interesul cetățenilor”, se arată în comunicatul Asociației Procurorilor din România.
Mai mult, asociația reamintește dispoziţiile art. 73 din Regulamentul de organizare și funcționare a Consiliului Superior al Magistraturii: „(/) Membrii Consiliului Superior al Magistraturii desfăşoară activitate permanentă şi nenormată şi au calitatea de demnitar ( …) (2) Activitatea nenormată a membrilor presupune îndeplinirea atribuţiilor prevăzute de lege şi regulament, prin pregătirea şi participarea la toate activităţile desfăşurate de Consiliu”, precum și art. 18: „Membrii îşi pot exprima în mod valabil votul in Plen cu condiția participării la dezbaterile pe marginea punctului supus procedura de vot”.
De asemenea, Asociația Procurorilor din România subliniază că alte manifestări ale unor convingeri personale nu au ce căuta în activitatea remunerată la CSM, pentru membrii acestuia, care au calitatea de demnitar. Mai ales că această imagine insuflată opiniei publice aruncă o umbră de îndoială asupra tuturor magistraților, membrii CSM fiind aleși din rândul judecătorilor și procurorilor.
„Prezenţa membrilor C.S.M. la activităţile Consiliului constituie obligaţie de serviciu, a cărei îndeplinire o solicităm acestora, în considerarea respectului față de votul de încredere acordat acestora de colegii magistraţi care au considerat că vor fi onorabil reprezentaţi în aceste funcţii elective”.