Asociaţia Magistraţilor din România se alătură protestului judecătorilor care au refuzat să mai participe la şedinţa plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), condiţionându-și prezenţa de scoaterea de pe ordinea de zi a punctului privind Inspecţia Judiciară.
AMR consideră că absența judecătorilor din CSM nu a fost determinată de un „moft, de o proastă dispoziție ori de o punere de-a curmezișul fără temei”, ci de respectarea principiului dreptului la apărare.
„Faptul că nu s-a putut discuta ordinea de zi programată pentru ședința Plenului CSM de azi este regretabil și, pe bună dreptate, semnatarele comunicatului de presă și-au cerut scuze de la colegii judecători și procurori. Însă, acest argument nu poate fi folosit, în sine, pentru a pune sub preș discuția importantă referitoare la modalitatea în care privim și în care respectăm principii ce țin de ABC-ul dreptului, indiferent că se referă la oameni din sistem (cum sunt și magistrații numiți în funcțiile de conducere la Inspecția Judiciară) sau la oamenii ce intră în contract cu sistemul. Și-așa există derapaje (nu putem susține că suntem <<ușă de biserică>>, fără de greșeală), dar de la CSM nu trebuie să vină nici un semn care să dea impresia că ne e tot una”, mai arată Asociația Magistraților.
Într-o scrisoare semnată de judecătoarele Cristina Tarcea, președintele ÎCCJ, Simona Marcu, Lia Savonea, Nicoleta Țînț și Evelina Oprea se arată că acestea nu au dorit ca legea și dreptul la apărare să fie încălcate.
Judecătoarele susțin că, în ședința de marți a Comisiei nr. 1, „s-a refuzat, în majoritate, să se acorde Inspecţiei Judiciare amânarea solicitată cu scopul de a pune la dispoziţia Consiliului un raport complet privind stadiul implementării recomandărilor raportului de audit, fiind exprimată neechivoc intenţia de a pune în discuţia Plenului de azi revocarea conducerii Inspecţiei Judiciare ca urmare a raportului de audit, dar şi a altor împrejurări de fapt exterioare acestuia”.
R.D.