4.7 C
București
marți, 5 noiembrie 2024 - 21:32
No menu items!

Asociaţia Federală a IMM-urilor din Germania: „O protecție excesivă împotriva infecției nu ar trebui să aibă din nou prioritate asupra protejării economiei”

spot_img
  • Vlad Drăghicescu
    (corespondență specială)

Reprezentanții întreprinderilor mici și mijlocii din Republica Federală au transmis responsabililor politici un apel de urgență cu privire la o nouă sistare a activității sociale și de afaceri, idee al cărei spectru revine în mod frecvent în dezbaterile publice din Germania.

Un nou ”lockdown”, pe modelul celui aplicat în primăvară, ar produce daune considerabil mai mari economiei germane, mai ales întreprinderilor micii și mijlocii, decât prima dată, avertizează BVMW (Bundesverband mittelständische Wirtschaft) într-o scrisoare adresată cancelarului Angela Merkel și guvernelor de land, consultată de agenția DPA.

”Multe companii și-au epuizat rezervele financiare și nu vor putea decât să se ia cu mâinile de cap în cazul revenirii la oprirea activității economice. O protecție excesivă împotriva infecției nu ar trebui să aibă din nou prioritate asupra protejării economiei și a prosperității”, se arată în documentul menționat.

”Evoluția numărului de infectări cu noul coronavirus în Germania, Europa și în întreaga lume îngrijorează companiile din întreaga țară, care sunt bântuite de fantoma unui al doilea lockdown. Alarmate sunt îndeosebi IMM-urile. Asupra lor și a lucrătorilor independenți s-au răsfrânt principalele efecte negative ale primului lockdown din primăvară”, se mai afirmă în scrisoare.

Oamenii de afaceri germani avertizează că sectoare întregi de activitate, precum gastronomia, industria hotelieră, turismul sau construcția de târguri comerciale luptă pentru supraviețuire. De asemenea, în fața unei amenințări vitale se află și domeniile de artă și creativitate. ”Pe acest fundal, la toamnă, experții anticipează un val de insolvențe de proporții fără precedent”, scrie BVMW.

Semnatarii scrisorii adresate guvernului de la Berlin și landurilor federale își exprimă convingerea că aplicarea unui nou lockdown ar copleși statul, punând în pericol ”viitorul economic al Germaniei, milioane de locuri de muncă și de formare profesională”.  

Nu este pentru prima oară când oameni de afaceri și economiști din Germania îndeamnă decidenții politici la prudență. La începutul lunii august, președintele Institutului Economiei Germane, Michael Hüther, afirma în ”Rheinische Post” că guvernul federal trebuie să aibă ”răspunsuri regionale” la creșterea numărului de infecții cu Sars-Cov2.

”Un lockdown la nivel național presupune o situație epidemiologică de anvergură națională”, spunea Hüther, subliniind că o asemenea situație de pericol nu există. Din perspectiva efectelor sociale și economice, activarea unui al doilea lockdown ar fi iresponsabilă, mai afirma expertul pentru publicația amintită.

Între timp, situația epidemiologică a suferit unele modificări ce ar putea determina decidenții politici să aibă în vedere noi măsuri draconice.

Reprezentanții Institutului Robert Koch din Berlin au anunțat miercuri că numărul de infecții cu noul coronavirus a atins cel mai mare nivel din ultimele luni (1707 de infectări). O valoare mai ridicată s-a înregistrat pe 26 aprilie, când au fost anunțate 1737 de infecții – dar și mai multe decese decât cele zece înregistrate în ultimele 24 de ore.

Rata de infectare zilnică se situează mult sub vârful epidemiologic de la începutul lunii aprilie, când au fost consemnate circa 6.000 de cazuri, dar – atrag atenția specialiștii – numărul de infecții cunoaște, începând din iulie, înregistrează o tendință crescătoare. De reținut este că actuala creștere a numărului de cazuri coincide cu înmulțirea semnificativă a testelor efectuate.

Potrivit Institutului de boli infecțioase Robert Koch, dacă în săptămâna 27 iulie – 2 august au fost realizate aproximativ 578.000 de teste, două săptămâni mai târziu numărul lor a depășit 875.000. Să mai amintim și că în săptămâna 20-26 aprilie au fost efectuate în jur de 364.000 de teste. Rata rezultatelor pozitive, care la acea vreme s-a situat la cinci la sută, este acum de sub un procent.

Totuși, Robert Koch Institut (RKI) anunța acum câteva zile că numărul tot mai mare de persoane infectate nu poate fi pus doar pe seama intensificării testării. În centrul atenției se află locuitorii Germaniei ce revin acasă din zonele de risc (stabilite de RKI), precum și persoanele care organizează sau participă la petreceri private frecventate de grupuri mari de oameni.

Cancelarul german Angela Merkel a cerut marți guvernelor de land să aplice în mod consecvent regulamentele de conduită și restricțiile decise la nivelul fiecărei regiuni. Trebuie făcut tot ceea ce este posibil pentru a ține în frâu infecțiile, ceea ce înseamnă că trebuie strânse frâiele, a spus textual șefa executivului federal, marți, la Düsseldorf, cu prilejul convorbirilor avute cu premierul Renaniei de Nord-Westfalia, Armin Laschet.