2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 12:43
No menu items!

Asiguratorii fac ordine în dezastrele naturale

spot_img

Proprietarii pot încheia fie o asigurare emisă de PAID, fie una facultativă care să acopere riscurile de cutremur, inundaţii şi alunecări de teren, normele cu privire la asigurarea obligatorie a locuinţei revenind la forma anterioară datei de 1 septembrie 2012, a hotărât, joi, Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

Proprietarii îşi vor putea îndeplini obligaţiile prevăzute de lege privind încheierea unei asigurări care să acopere riscurile de cutremur, inundaţii şi alunecări de teren, ca fenomene naturale, fie printr-o asigurare emisă de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), fie printr-o asigurare facultativă.

PAID este o societate comercială care desfășoară activitatea de încheiere a asigurărilor obligatorii de locuințe din România. A fost înființată în toamna anului 2009 de 13 companii de asigurări: Groupama Asigurări, Astra Asigurări, Platinum Asigurări, Uniqa Asigurări, Generali Asigurări, Ardaf, EuroIns, Carpatica Asig, Grawe Romania, Credit Europe Asigurări, ABC Asigurări, Certasig și City Insurance. PAID este o componentă importantă a programului român de asigurare a catastrofelor, gestionat de MAI.
Potrivit sursei citate, prin poliţele facultative, cetăţenii se pot proteja suplimentar şi pentru alte riscuri.

Această măsură este prima dintr-o serie de iniţiative care vizează inclusiv propuneri pentru modificarea Legii nr. 260/2008, în aşa fel încât obiectivul de cuprindere cât mai largă în asigurare a fondului locativ din România să fie atins, precizează CSA.

La sfârşitul lunii august, CSA anunţa că, începând cu data de 1 septembrie, societăţile de asigurare autorizate să subscrie riscuri de catastrofă naturală vor putea încheia asigurări facultative doar pentru sume asigurate care exced celor acoperite prin poliţa obligatorie pentru locuinţe, respectiv 10.000 de euro sau 20.000 de euro, la tarifele stabilite prin Legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor.

De la acea dată, cei care doreau o protecţie suplimentară, respectiv mai multe riscuri acoperite, pentru o sumă asigurată mai mare decât nivelul minim stabilit prin legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor, puteau încheia o asigurare facultativă.

Asigurarea riscurilor de cutremur, alunecări de teren şi inundaţii pentru fiecare construcţie cu destinaţia de locuinţă se încheie pe perioade de 12 luni, până la momentul la care construcţia îşi pierde destinaţia de locuinţă, data începerii şi data încheierii valabilităţii contractului fiind precizate în PAD (poliţa de asigurare împotriva dezastrelor naturale).

Prima de asigurare se plăteşte integral şi anticipat cu cel puţin 24 de ore înainte de începerea valabilităţii PAD, astfel: 20 euro pentru construcţiile cu destinaţia de locuinţă de tip A sau 10 euro pentru construcţiile cu destinaţia de locuinţă de tip B.

Locuinţa tip A este construcţia cu structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic.

Locuinţa tip B este construcţia cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic.