1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 23:57
No menu items!

Asigurătorii scumpi nu-s nebuni, cei ieftini nu au bani de despăgubiri. Ce autoritate spune asta

spot_img

RCA

Asigurătorii cu tarife medii sau cei mai scumpi nu sunt nebuni atunci când fixează costul asigurării, ci respectă anumite criterii interne de prudențialitate, crede președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Mișu Negrițoiu. Potrivit acestuia, piața este distorsionată de asigurătorii ieftini, care însă nu au bani de despăgubiri.

În contextul pregătirilor pentru implementarea Directivei Solvency II, începând cu 1 ianuarie 2016, companiile de asigurări vor fi nevoite să se capitalizeze suficient pentru a reduce spre 0 riscul de insolvență, de aceea tarifele la polițele de asigurare vor crește.

”RCA este parte dintr-o competiţie neloială în piaţă prin care nivelul tarifelor a scăzut cu mult sub nivelul riscului potenţial. Dacă tarifele RCA au scăzut aşa de mult în piaţă pe considerente de cotă de piaţă, atunci tarifele RCA trebuie să îşi revină ca să acopere riscurile potenţiale şi să asigurăm plata despăgubirilor clienţilor asiguraţi”, a declarat Negriţoiu într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că, săptămâna viitoare, va fi discutat în cadrul ASF un proiect privind poliţele RCA-CASCO. Șeful Autorității a mai arătat că o problemă similară se regăseşte şi la poliţele obligatorii pentru locuinţe, emise de PAID România. Aici se aşteaptă la o creştere a costurilor de reasigurare, cu un posibil impact asupra tarifelor, în contextul în care şi activitatea seismică din zona Vrancei s-a intensificat în ultima perioadă.

Anul trecut, piaţa asigurărilor generale şi de viaţă a atins 8,29 miliarde de lei, cu 0,4% mai mult faţă de 2012, potrivit datelor ASF. Primele subscrise din contracte de asigurări generale s-au majorat cu 2,84%, la 6,6 miliarde de lei, din care poliţele RCA au avut o pondere de 37% din total, respectiv 2,4 miliarde de lei, în urcare cu 15% faţă de 2012.

Citește și: Cât de pregătiți sunt asigurătorii pentru Directiva de reducere a riscului de insolvență

A doua clasă de asigurare ca pondere în totalul primelor subscrise pentru asigurări generale a fost CASCO, unde veniturile au cumulat 1,7 miliarde de lei, în scădere cu 6,33% faţă de anul 2012. Pe locul trei s-au plasat asigurările de incendiu şi alte calamităţi naturale, care a totalizat prime subscrise de 1,1 miliarde de lei, în urcare cu 8% faţă de anul 2012.

Primele subscrise pentru asigurările obligatorii de locuinţe s-au majorat în 2013 cu 149%, la peste 60 de milioane de lei, iar la poliţele facultative s-a înregistrat o creştere de 0,5%, la 568 de milioane de lei.

C.C.