4.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 16:00
No menu items!

Asia de Sud se luptă cu criza calității aerului: Bangladesh și India, printre cele mai afectate în 2023

spot_img

Au apărut dezvăluiri alarmante cu privire la escaladarea crizei calității aerului în Asia de Sud. Bangladesh și India au apărut în fruntea acestui scenariu dezastruos, ambele națiuni urmând să se confrunte cu niveluri periculos de ridicate de particule în 2023.

Potrivit datelor publicate marți, concentrațiile medii de PM2,5, particule minuscule în suspensie în aer au urcat la niveluri fără precedent în Bangladesh, ajungând la 79,9 micrograme pe metru cub. În mod similar, Pakistanul s-a confruntat cu o realitate sumbră, nivelurile de PM2,5 atingând 73,7 micrograme pe metru cub, depășind cu mult limita recomandată de Organizația Mondială a Sănătății de 5 micrograme.

Christi Chester Schroeder, manager științific pentru calitatea aerului la IQAir, atribuie această criză unei combinații de condiții climatice, factori geografici și activități umane predominante în Asia de Sud. „Din cauza condițiilor climatice și a geografiei (din Asia de Sud), se obține această serie de concentrații de PM2,5 care pur și simplu cresc vertiginos, deoarece poluarea nu are unde să se ducă”, a declarat Schroeder, subliniind efectele combinate ale practicilor agricole, ale emisiilor industriale și ale densității populației.

India, de asemenea, s-a confruntat cu o confruntare dureroasă cu realitatea, deoarece nivelurile de poluare au crescut brusc în 2023, nivelurile de PM2,5 ajungând la niveluri de 11 ori mai mari decât standardul OMS. New Delhi, capitala, a apărut ca fiind metropola cu cele mai proaste rezultate, cu niveluri de PM2,5 care au atins un maxim de 92,7 micrograme pe metru cub.

De asemenea, raportul a făcut lumină și asupra traiectoriei îngrijorătoare a Chinei, cu o creștere a nivelurilor de PM2,5 cu 6,3%, până la 32,5 micrograme pe metru cub, marcând astfel o schimbare radicală după cinci ani consecutivi de scădere, potrivit Reuters.

Cu toate acestea, în mijlocul acestei povești sumbre, o mână de națiuni, inclusiv Australia, Estonia, Finlanda, Grenada, Islanda, Mauritius și Noua Zeelandă, au reușit să îndeplinească standardele OMS pentru calitatea aerului în 2023.

În special, Ciadul, cea mai poluată țară din lume în 2022, a fost exclusă de pe lista din 2023 din cauza unor discrepanțe de date, în timp ce Iranul și Sudanul au fost, de asemenea, omise de pe listă.

În timp ce lumea se confruntă cu amenințarea din ce în ce mai mare a poluării atmosferice, concluziile raportului IQAir reamintesc în mod clar nevoia urgentă de acțiune colectivă pentru a proteja sănătatea publică și a atenua efectele negative ale degradării mediului.

 

Amalia-Alessandra