3 C
București
marți, 12 noiembrie 2024 - 22:29
No menu items!

ASF reduce cu 25 % cota aplicată tranzacțiilor cu instrumente financiare, suportată de cumpărător

spot_img

Cota percepută de ASF va fi redusă de la 0,08% la 0,06%

asf_sediu

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va reduce cu 25%, începând din 16 septembrie, cota aplicată valorii tranzacțiilor cu instrumente financiare suportată de către cumpărător.

Potrivit unui comunicat al ASF și al Bursei de Valori București (BVB), această cotă percepută de ASF va fi redusă de la 0,08% la 0,06%, măsura fiind prevăzută în Regulamentul pentru modificarea anexei la Regulamentul nr. 7/2006 privind veniturile Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare, publicat de ASF vineri în Monitorul Oficial și care va intra în vigoare la data de 16 septembrie 2014.

Regulamentul mai prevede menținerea la nivelul de 0,04% a cotei din valoarea tranzacțiilor derulate pe piețele reglementate și/sau în cadrul sistemelor alternative de tranzacționare, de către intermediarii care au calitate de Market Maker, și exonerarea entităților autorizate, reglementate și supravegheate de ASF, de la plată în legatură cu emiterea unui aviz constituind răspuns oficial la chestiuni privind aplicarea legii și a reglementărilor, în prezent la nivelul de 10.000 lei.

ASF a luat primele măsuri pentru diminuarea barierelor de pe piața de capital. Acestea includ schimbări de legislație și o reducere semnificativă a comisioanelor de tranzacționare.

Acest lucru arată o decizie ireversibilă pentru a face piața nu doar mai competitivă, ci foarte competitivă și sperăm că și alte părți implicate vor acționa în consecință. Acest proces va fi unul gradual, dar permanent, în scopul facilitării accesului pe Bursa românească, astfel încât investitorii să nu fie nevoiți să se gândească de două ori înainte de a-și investi banii aici.

Apreciem eforturile depuse de toți cei implicați în grupul de lucru Great Barriers Shift, incluzând BVB, Ministerul Finanțelor Publice, Parlamentul și Guvernul României.

Mișu Negrițoiu
președinte ASF

Din noiembrie 2013, comunitatea pieței de capital și autoritățile de reglementare au început să lucreze împreună, formând grupul de lucru Great Barriers Shift, pentru identificarea și eliminarea barierelor care împiedică dezvoltarea pieței locale.

În plus, față de măsura adoptată de ASF, Ministerul Finanțelor Publice a anunțat, pe 18 iunie 2014, aprobarea de către Guvern a Ordonanței de Urgență pentru modificarea și completarea Codului de Procedură Fiscală, care include printre altele eliminarea obligativității de înregistrare prin împuternicit a nerezidenților care au obligații declarative în România, dacă aceștia sunt rezidenți într-un stat membru al UE sau într-un stat cu care România are încheiată o convenție de evitare a dublei impuneri sau alt act juridic prin intermediul căruia se poate face schimbul de informații, precum și posibilitatea comunicării electronice între contribuabil și autoritatea fiscală, pentru diverse acte procedurale sau solicitări, cu mențiunea că va urma un ordin comun al Ministerului Finanțelor Publice, Ministerului Dezvoltării Regionale și a Administrației Publice în acest sens.

Cele două măsuri luate de ASF și Guvern reprezintă un prim pas concret către obiectivul comun de eliminare al celor 8 bariere. Reducerea comisioanelor de către ASF este o măsură cerută de piață și este binevenită participanților la piața de capital, deoarece aduce România mai aproape de bursele mai dezvoltate din punct de vedere al costului de tranzacționare. Decizia Guvernului referitoare la ușurința procesului de înregistrare fiscală a non-rezidenților în România reduce semnificativ timpul pentru deschiderea unui cont de tranzacționare în România, percepută ca o povară de investiție la nivel local. Mai este încă un drum lung de parcurs pentru eliminarea tuturor barierelor și îmbunătățirea cadrului de reglementare incident pieței de capital. Pe partea sa, BVB a operat deja modificări în Codul de Operator și a propus modificări care să fie făcute în legătură cu acest proiect, ce așteaptă aprobarea de la ASF. Urmare a deciziei ASF, BVB analizează în prezent reducerea propriilor comisioane de tranzacționare.

Ludwik Sobolewski
director general, Bursa de Valori București

R.D.