4.1 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 19:18
No menu items!

ASF: Prelungirea crizei Covid-19 va avea ca efecte creșterea cheltuielilor și deprecierea activelor

spot_img

Criza Covid-19 a afectat piețele financiare, forțând business-urile și autoritățile să se adapteze, pentru ca operațiunile și activățile specifice să continue fără întreruperi și disfuncționalități, se arată în Strategia Autorității de Supraveghere Financiară 2021-2023.

Capitolul referitor la riscurile și vulnerabilitățile în contextul crizei pandemice arată că principalul obiectiv este asigurarea stabilității financiare, definită drept capacitatea sistemului financiar de a rezista la șocuri, fără întreruperea sau afectarea semnificativă a funcției sale de intermediere, și de a continua să ofere servicii și produse financiare necesare entităților și activităților din economia reală.

”Prelungirea acestei crize conduce la creșterea incertitudinii care rezultă din mai multe riscuri economice, sociale și geopolitice și ar putea genera scenarii, cum ar fi o creștere bruscă substanțială a cheltuielilor pentru atenuarea acestora și o diminuare a prețurilor activelor. Pentru asigurarea stabilității financiare, astfel de evoluții necesită identificarea timpurie a riscurilor și vulnerabilităților, în contextul unei activități de supraveghere proactive și angajate”, afirmă ASF.

Concluziile ASF pe tema riscurilor în contextul crizei Covid-19:

  • Pandemia Covid-19 a demonstrat că nu există rețete perfecte, nici pentru business, nici pentru autorități, fapt care a condus la nevoia de adaptabilitate, pentru a face față provocărilor continue. Astfel, adaptabilitatea devine una din condițiile necesare și primordiale pentru a continua să existăm și să facem ca “roata să se învârtă“, fie ca parte a aparatului de stat (autorități publice naționale, autorități europene etc.), fie din perspectiva de business a entităților reglementate și supravegheate sau a consumatorilor de produse financiare.
  • Pe plan local, cele trei sectoare financiare reglementate și supravegheate de ASF au arătat o bună reziliență încă de la începutul pandemiei. Cu toate acestea, din perspectiva stabilității financiare, autoritatea va intensifica și dezvolta în continuare instrumentele de identificare, evaluare, analiză și diminuare a riscurilor și a vulnerabilităților, în contextul actual în care pandemia Covid-19 poate aduce modificări structurale societăților și economiilor globale din care fac parte piețele financiare.
  • Principalele obiective intermediare ale ASF definite în cadrul politicii macroprudențiale sunt:
  1. Reducerea și prevenirea creșterii excesive a creditării şi a îndatorării – se aplică intermediarilor de pe piața de capital;
  2. Reducerea și prevenirea necorelării excesive a scadențelor și a lipsei de lichiditate pe piață – se aplică sectorului asigurărilor;
  3. Limitarea concentrării expunerilor directe și indirecte – se aplică unor entități financiare ce își desfășoară activitatea în sectorul pieței de capital și pensiilor private din România;
  4. Limitarea impactului sistemic al stimulentelor nealiniate în vederea reducerii hazardului moral – se aplică unor entități financiare ce își desfășoară activitatea în sectorul pieței de capital;
  5. Consolidarea rezilienței infrastructurilor financiare;
  6. Protejarea sistemului de asigurări de consecințele insolvenței unor asigurători – se aplică sectorului de asigurări;
  7. Reducerea impactului negativ al riscurilor operaționale generate de utilizarea tehnologiei informației și comunicațiilor – se aplică în cazul celor trei sectoare supravegheate.

Ca instituție publică, ASF asigură cadrul adecvat necesar supravegherii și funcționării eficiente a piețelor financiare din sectorul instrumentelor și investițiilor financiare, asigurări-reasigurări și sectorul sistemului de pensii private. Misiunea autorității constă în protejarea intereselor și drepturilor consumatorilor produselor financiare specifice piețelor nebancare, dezvoltarea acestor piețe, asigurarea transparenței și a stabilității lor sistemice.