2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 7:12
No menu items!

ASF, în vizorul șefului-adjunct al FMI: Instituția trebuie să se reformeze

spot_img

International Monetary Fund First Deputy Managing Director David Lipton attends a news conference in Tokyo

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) trebuie să fie reformată în acord cu cele mai bune practici internaționale, a transmis directorul adjunct al FMI, David Lipton, făcând referire la recomandările mai vechi ale finanțatorilor externi de întărire a criteriilor de incompatibilitate ale șefilor ASF și la salariile netransparente și cu mult peste nivelul sistemului financiar din România.

”Sunt necesare eforturi pentru întărirea mecanismelor de transmisie a politicii monetare. Sistemul bancar rămâne la niveluri confortabile de capitalizare, dar autoritățile trebuie să accelereze rezoluția împrumuturilor neperformante și să monitorizeze atent riscurile de retragere de capitaluri de către băncile-mamă. Reglementatorul sectorului financiar ne-bancar trebuie reformat în linie cu cele mai bune practici internaționale”, a declarat David Lipton, după discuția privind acordul cu România din board-ul FMI.

Cazurile în care persoanele din Consiliul ASF pot fi considerate incompatibile a fost una dintre temele discuțiilor cu delegația FMI în luna octombrie a anului trecut. Surse apropiate negocierilor au declarat la acea vreme, pentru Sursa Zilei, că finanțatorii externi doresc o amendare suplimentară a actului normativ de funcționare a ASF.

”Delegația FMI și a Comisiei Europene s-a declarat mulțumită cu privire la reducerea numărului de membri din ASF, mai ales că asta era o dorință expresă a Fondului. Extinderea criteriilor de incompatibilitate e bine-venită, dar nu suficientă. Ei (FMI și Comisia Europeană, n.r) ar vrea mai multe modificări la Ordonanță, care să vizeze inclusiv experiența profesională a membrilor din Consiliu. Dar nu e bătut nimic în cuie, se mai discută”, au precizat surse oficiale pentru Sursa Zilei.

De altfel, într-un comunicat al ASF de la acea vreme se arăta că reprezentanții Comisiei Europene urmăresc cu interes rezultatul restructurării personalului ASF în urma unei evaluări independente, realizată de o companie cu reputație internațională. Procesul de selectare a evaluatorului a fost demarat de către Autoritate în luna septembrie.

Imediat după discuțiile cu FMI au fost aduse mai multe modificări la OUG 93/2012 privind înfiinâarea, organizarea ți funcționarea ASF, în urma cărora vicepreședintele ASF Daniel Tudor și-a dat demisia. Ulterior, acesta a făcut obiectul unui dosar al procurorilor, în care a fost inculpat inclusiv fostul șef al ASF, Dan Radu Rușanu.

În acest moment, fostul director general al ING Bank România Mişu Negriţoiu este propus pentru funcţia de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), a anunţat miercuri liderul PSD, premierul Victor Ponta.

Cosmina Croitoru