-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 4:42
No menu items!

ASF își reduce numărul de membri la cererea FMI. Vicepreședintele Daniel Tudor își dă demisia

spot_img

daniel-tudor-asf

Vicepreședintele ASF Daniel Tudor și-a dat demisia din funcția deținută la autoritate, după ce în urma unor modificări legislative a devenit incompatibil cu funcția. Atribuțiile sale la ASF au fost preluate momentan de prim-vicepreședintele Daniel Dăianu.

Miercuri au fost aduse mai multe modificări la OUG 93/2012 privind înființarea, organizarea și funcționarea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Ele au fost cerute de Fondul Monetar Internațional (FMI) și vizează, printre altele, reducerea numărului de membri ai Consiliului ASF de la 11 la 9.

”ASF este condusă de un Consiliu format din 9 membri, dintre care un președinte, un prim-vicepreședinte și 3 vicepreședinți, care sunt membri executivi. Fiecare dintre cei 3 vicepreședinți are atribuții specifice corespunzătoare unuia dintre cele 3 sectoare de supraveghere financiară. În hotărârea Parlamentului României de numire a acestora, se stabilește sectorul de supraveghere financiară pentru care sunt numiți. Ceilalți 4 membri sunt membri neexecutivi”, se arată în noul act normativ.

Una dintre modificările cele mai importante aduse actului normativ vizează însă anumite situații de incompatibiltate care pot surveni pentru membrii Consiliului ASF. Astfel, membrii Consiliului nu pot fi soți și nici rude ori afini, până la gradul al treilea, cu Președintele României, cu membrii birourilor permanente ale Parlamentului – spre deosebire de președinții celor două Camere, vechea prevedere legislativă –, ai Guvernului sau ai Consiliului de Administrație al BNR.

În urma acestei modificări, vicepreședintele Daniel Tudor a decis să demisioneze, având în vedere faptul că devine incompatibil.

”Consider că este normal să renunț eu, întrucât soția mea a fost aleasă în Parlament prin votul uninominal al cetățenilor, pentru un mandat de 4 ani. Consider că la împlinirea exact a unui an în această funcție (am fost ales de trei ori), mi-am îndeplinit o parte din obiective și am reușit să am un aport, atât cât am putut, la piața asigurărilor”, a transmis Daniel Tudor.

Daniel Tudor a ocupat funcția de președintele al CSA din octombrie anul trecut, iar de la înființarea ASF – care s-a format prin „fuziunea” CSA, CNVM și CSSPP.

Deși situațiile privind incompatibilitatea au fost extinse strict la relația cu Parlamentul, FMI îi consideră ”asimilați” pe cei care nu îndeplinesc criteriul profesional.

Actuala conducere ASF este formată din: Dan Radu Ruşanu (preşedinte), Daniel Dăianu (prin-vicepreşedinte), Mircea Ursache (vicepreşedinte, responsabil cu piaţa de capital), Daniel Dăianu (vicepreşedinte temporar, responsabil cu sistemul de asigurări), Ion Giurescu (vicepreşedinte, responsabil cu sistemul de pensii private) şi încă patru membri neexecutivi.

Cosmina Croitoru