4.1 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 18:27
No menu items!

ASF: Evoluția pieței de asigurări în prima jumătate a anului. Cum a crescut prețul RCA

spot_img

Piața asigurărilor din România a înregistrat, în primul semestru al anului 2016, un total al primelor brute subscrise (PBS) de 5 miliarde de lei, în creștere cu 11% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, potrivit unui comunicat al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Valoarea include activitatea societăților de asigurare din ţară şi din străinătate, precum şi cea a sucursalelor.

Ambele segmente de asigurări, atât cele generale (AG), cât și cele de viață (AV) au consemnat un avans, în prima jumătate a anului 2016, de aproximativ 11% și respectiv de 10%, comparativ cu intervalul similar al anului 2015.

Valoarea primelor brute subscrise, în primele şase luni ale anului, de către societățile de asigurări şi de către sucursale, doar pe teritoriul României, a fost de 4,92 miliarde de lei, în creștere cu 13%, comparativ cu prima jumătate a anului precedent (4,34 miliarde de lei). Primele brute subscrise pe teritoriul altor state au înregistrat o scădere cu 51%, în primul semestru al anului 2016, (0,08 miliarde de lei), faţă de aceeași perioadă a anului 2015 (0,17 miliarde de lei).

În prima jumătate a anului 2016, asigurările auto, clasa A3 (asigurări de mijloace de transport terestru, altele decât cele feroviare) și clasa A10 (asigurări de răspundere civilă pentru autovehicule – RCA), reprezintă 75% din totalul primelor brute subscrise aferente asigurărilor generale și 60% din totalul primelor brute subscrise la nivel de piaţă.

Spre deosebire de piața europeană de asigurări, care este dominată de segmentul asigurărilor de viață (circa 61% conform datelor Insurance Europe), în România acesta reprezintă doar 17% din primele brute subscrise, piața fiind dominată de asigurările generale, respectiv de cele auto.

 

Societățile cu cele mai mari volume de prime brute subscrise și ponderea lor în total piață (AG și AV)

asigurari

Analiza pieței RCA:

  • Piața RCA a fost supusă unor șocuri semnificative în anii 2015-2016, cu jucători importanți aflați fie în insolvență, fie în dificultate financiară.
  • Cu toate acestea, în anul 2016 a fost resimţită şi o creștere a interesului unor noi societăți de a intra pe acest segment de piaţă: Grawe România a notificat ASF, la începutul anului 2016, intenția de a intra pe piața RCA; grupul ERGO, unul din cei mai importanți jucători la nivel european, a achiziționat recent pachetul de acțiuni al societății Credit Europe Asigurări – Reasigurări S.A., prin intermediul căreia urmează să își intensifice prezența pe piața asigurărilor generale din România, inclusiv pe segmentul RCA.
  • Ulterior falimentului Astra, analiza datelor raportate de societăţile de asigurări a reliefat faptul că redistribuirea pieței s-a realizat între un grup restrâns de societăți, respectiv Asirom, Carpatica, Euroins și City Insurance, remarcându-se creșterea semnificativă a Asirom până la nivelul de aproximativ 26% din piața RCA.
  • În primul semestru al anului 2016, volumul total al PBS pe segmentul RCA a fost de 2,09 miliarde de lei, cu 33,22% mai mult față de aceeași perioadă din anul precedent.
  • Creșterile de tarife RCA operate în ultimul an, coroborate cu necesitatea optimizării costurilor prin contractarea unor polițe cu durată de valabilitate mai mare, au determinat anumite schimbări în opțiunile consumatorilor. În al doilea trimestru al anului 2016 a fost observată o creștere semnificativă a ponderii polițelor RCA emise pe o perioadă de 12 luni (35,68% din polițele încheiate în trimestrul al doilea din 2016 au fost pe perioada de 12 luni, comparativ cu 32,62% în aceeași perioadă a anului trecut). Raportându-ne la practicile altor state europene, pe piaţa din România a fost evidenţiată ponderea mult prea mare a polițelor RCA pe perioada de 6 luni, aspect care se reflectă inclusiv într-un cost anualizat mai mare.
  • Pe ansamblul întregii piețe, prima medie RCA anualizată a crescut cu circa 13,15% în 2015 atingând un maxim pentru ultimii 5 ani atât în cazul persoanelor fizice, cât și al persoanelor juridice. La această tendință a contribuit majorarea semnificativă a valorii daunei medii și a valorii totale a despăgubirilor brute plătite comparativ cu anul 2010. Acest trend de creștere a continuat ușor și în al doilea trimestru al anului 2016, având în vedere primele medii la nivel de piață.
  • Dauna medie RCA plătită în al doilea trimestru al anului 2016 a crescut, comparativ cu trimestrul 1 2016, atât pe daune materiale, cât și pe vătămări corporale.
  • Al doilea trimestru din anul 2016 a consemnat un vârf istoric al daunei medii plătite pentru persoane fizice, de 7.325 lei, după scăderea înregistrată în trimestrul I 2016. Dauna medie plătită a fost mai mare cu 18,3% față de trimestrul I din 2016, respectiv cu 14% față de trimestrul II din 2015. Această creștere a daunei medii plătite a fost determinată de majorarea daunei medii pe dosarele de vătămări corporale până la 77.906 lei, cu 114% peste nivelul din trimestrul I 2016. Pe segmentul dosarelor cu daune materiale, dauna medie a crescut la 5.478 lei, fiind mai mare cu 6,3% față de trimestrul I 2016.
  • Statistica privind toate polițele RCA atât pentru persoane fizice, cât și  pentru cele juridice arată creșteri ale daunei medii cu circa 15% în al doilea trimestru al 2016, față de primul trimestru al aceluiași an și cu aproximativ 11,3% față de aceeași perioadă a anului trecut.
  • Rata daunei combinată a fost în trimestrul al doilea al anului 2016 de 104,2% faţă de 127,08% în aceeaşi perioadă a anului trecut.

 

Clasamentul societăților de asigurare în funcție de primele brute subscrise pentru RCA în primul semestru 2016

rca

 

Evoluția primei  RCA și a daunei medii trimestrial 2015 – 2016 (lei)

rca2

 

V.B.