-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 0:58
No menu items!

ASF a aprobat o serie de modificări ale codului BVB. Care sunt schimbările principale

spot_img

  Companiile listate vor putea publica informări sau rapoarte și în timpul tranzacționării

bvb 2

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat o serie de modificări propuse de Bursa de Valori București la Codul BVB – Operator de Piață, care vizează creșterea vizibilității și a valorii tranzacționate pentru acțiunile admise la tranzacționare pe piața reglementată, potrivit unui comunicat al Bursei.

Modificările la Cod includ, printre altele, eliminarea recomandării transmiterii rapoartelor curente de către emitenți în afara ședinței de tranzacționare.

Când această modificare va intra în vigoare, emitenții vor transmite communicatele/rapoartele curente de îndată ce sunt disponibile, inclusiv în timpul ședinței de tranzacționare, dar nu mai târziu de 24 de ore de la producerea respectivului eveniment.

Totodată, dacă un emitent urmează să transmită în timpul ședinței de tranzacționare un comunicat/raport curent care conține informații ce ar putea influența semnificativ prețul/randamentul sau decizia de a investi, acesta trebuie să notifice în prealabil BVB cu cel puțin 5 minute înainte de transmiterea comunicatului/raportului curent.

”Toamna anului 2014 aduce un alt val de schimbari care vor deveni următoarele etape în dezvoltarea și modernizarea pieței de capital din România. Tuturor companiilor listate pe piața reglementată le este permis – și sunt încurajate – să transmită rapoarte curente imediat ce acestea sunt întocmite. Este în interesul emitenților să furnizeze informații pieței, în mod continuu, și să nu aștepte până la închiderea ședinței de tranzacționare sau să le transmită doar înainte ca aceasta să înceapă. Raportarea în mod continuu creează lichiditate și minimizează riscul pe care îl implică posesia de informații ce pot influența prețul. De asemenea, solicită atenția investitorilor, făcându-i participanți la piață deplin conștienți”

Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB

Noutățile vor intra în vigoare de la 10 noiembrie 2014.

Alte modificări:

  • Instrumentele financiare ale emitenților nu vor mai fi suspendate de la tranzacționare în zilele de derulare a AGA, prin acest amendament, BVB aliniindu-se la standardele internaționale
  • Restructurarea pieței reglementate la vedere prin înlocuirea categoriilor 1, 2 și 3 pentru acțiuni cu două  noi categorii – Premium și Standard.
  • Alaturi de criteriile generale pe care actiunile trebuie sa le îndeplinească pentru admiterea la tranzacționare pe piața reglementată, pentru admiterea în Categoria Premium, valoarea de piață a free-float-ului trebuie să fie de cel puțin 40 mil. €.
  • Pot fi incluse în Categoria Premium acțiunile emitenților, inclusiv ale SIF-urilor, cu acordul/la solicitarea itentului, care îndeplinesc cel puțin în una din următoarele condiții:

a) emitentul se numără printre cele mai lichide companii;

b) media capitalizării free-float-ului emitentului pe ultimele 3 luni este mai mare decât o anumită valoare stabilită de BVB;

c) alți emitenți care nu se încadrează în criteriile prevăzute la literele a) sau b) dar au un coeficient de lichiditate mai mare decât un prag stabilit de BVB, cu condiția ca emitentul să aibă încheiat un contract cu un market-maker pentru susținerea lichidității pieței acțiunilor.

”Prin transformarea segmentării pieței, continuăm șirul progreselor început în primele luni ale acestui an prin relaxarea criteriilor și conditiilor de admitere pentru emitenții nou listați. Investitorii vor avea acum o nouă segmentare a pieței, care este mult mai lizibilă și mai usor de înțeles. Aceasta va fi a doua metodă prin care pot fi înțelese rapid activele disponibile pe piață, după setul de indici, care rămân principalul instrument și alfabet al pieței și a performanței sale”, mai spus Sobolewski.

În Codul BVB au fost introduse și o serie de prevederi în legătură cu noul Cod de Guvernanță Corporativă al Bursei de Valori București, pe care toți emitenții listați vor fi încurajați să-l respecte.

Astfel, de fiecare dată când emitentul se va afla în situația de a nu respecta una sau mai multe prevederi ale Codului de Guvernanță Corporativă, acesta trebuie să transmită BVB un raport curent prin care să comunice informații detaliate cu privire la această situație.

În cazul emitenților care se conformează cu prevederile Codului, BVB poate adopta măsuri de recompensare a acestora, precum reducerea tarifelor de menținere, includerea într-un indice dedicat, acordarea de premii, promovarea emitenților în cadrul unor evenimente sau publicatii.

”Pentru scopul comun al emitenților și al investitorilor, vom schimba semnificativ sistemul de implementare a guvernanței corporative. Noul sistem tratează orice abatere de la regulile stabilite, rezultate din Codul de Guvernanță Corporativă, ca subiect ce trebuie anuntat printr-un raport curent. Investitorii trebuie să beneficieze de informații precise și la zi despre stadiul guvernanței corporative în companiile listate. Pentru companii, aceasta este o altă posibilitate de a-și dezvolta profilul, de a atrage noi investitori, mai multă încredere, care sunt utile afacerii – dacă se conformează, fără excepții, Codului de Guvernanță Corporativă”, a mai declarat Sobolewski.