0.2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 5:38
No menu items!

ASE București: Activitatea KMG International asigură 3% din bugetul de stat al României

spot_img

KMG International este un investitor străin de relevanță majoră pentru România, ce contribuie cu 3% la bugetul de stat, realizând investiții de 1,6 miliarde de dolari în perioada 2007-2015, și asigurând 44,6% din capacitatea de rafinare a țării și contribuind astfel la securitatea energetică a României, conform unui studiu realizat de Academia de Studii Economice din București în perioada iulie-septembrie2016.

”KazMunayGas – compania națională de petrol din Kazahstan – a luat decizia strategică de a intra în 2007 pe piața europeană prin Romania atunci când a achiziționat fostul Grup Rompetrol. (…) Acționarul KMGI oferă României o alternativă la petrolul rusesc furnizând un flux constant de petrol din perimetrul Tengiz, contribuind astfel și la securitatea energetică a regiunii. Acesta este un aspect important dacă luăm în considerare faptul că România mai are doar trei rafinării producătoare de carburanți, față de 11 în 1990. În acel moment, capacitatea totală de rafinare a țării era de 32 milioane tone pe an, față de doar 11 milioane tone/ an în 2016”, a declarat Azamat Zhangulov, Vice-președinte Senior al KMG International, citat de un comunicat al companiei.

„Indicatorii financiari și operaționali au relevanță pentru specialiști, dar prin analiza Leontief, putem vedea valoarea adăugată adusă de companie pentru întreaga societate. De exemplu, cu taxele plătite de KMG International la bugetul de stat în perioada 2013-2015 (5,1 miliarde de dolari) s-ar fi putut construi 16.466 de grădinițe, 10.466 de școli, sau 48 de spitale, în timp ce pentru fiecare loc de muncă creat, Grupul generează indirect alte 2,25 locuri de muncă în economie. Studiul este unic, fiind și prima datăcând o instituție academică întreprinde o astfel de analiză asupra impactului direct, indirect și indus pe care un mare jucător economic îl are la creșterea economică și bunăstarea țării”, a declarat Bogdan Negrea, profesor și cercetător al ASE.

Studiul subliniază contribuția KMG International la securitatea energetică a României în contextul piețelor europene a energiei și petrolului, capacitatea de a acoperi 70% din cererea autohtonă de produse petroliere prin rafinăriile Petromidia și Vega, contribuția la diversificarea surselor de aprovizionare ale Europei (Kazahstan are rezerve estimate de 30 miliarde barili de petrol) și la rezervele de urgență – obligatorii pentru securitatea naționalăa României, dar și producția sustenabilă de energie în conformitate cu legislația europeana și națională de mediu.

Impactul economic este evaluat prin prisma contribuției la veniturile guvernamentale prin plata taxelor, colectarea controlată a accizelor (KMGI deține 4 antrepozite fiscale prin Rompetrol Rafinare și Rompetrol Gas) și contribuția la Produsul Intern Brut (cu o valoare adăugată brută de 0,6 miliarde de dolari doar în 2015). Grupul are o contribuție semnificativă și la balanța comercială a României prin exportul de produse finite (produse rafinate și petrochimice) în special în zona Mării Negre. Valoarea exporturilor reprezintă peste 4% din valoarea totală a exporturilor generate de industria prelucrătoare, Grupul fiind principalul exportator de produse petroliere. Rompetrol Rafinare a exportat în 2015 aproximativ 2 milioane tone de carburanți în valoare de peste 2 miliarde $.

Impactul Grupului este dat și de contribuția sa la recrutarea și dezvoltarea de specialiști în sectorul petrolier si petrochimie și angajarea de forța de muncă tânără, mai ales în contextul ratei semnificative a șomajului pentru grupa de vârstă “sub 34 de ani” la nivel național, în special în regiunile Sud și Sud-Est.

Deținut de compania KazMunayGas din Kazahstan, grupul KMG International desfășoară operațiuni semnificative în sectoarele de rafinare și petrochimie, retail, trading, upstream și servicii industriale pe 11 piețe principale. În România, Grupul controlează rafinăria Petromidia Năvodari, cu o capacitate de rafinare de 5 milioane tone pe an, rafinăria Vega Ploiești – cel mai vechi combinat petrochimic, lansat în 1905 – dar și o rețea de distribuție a carburanților cu peste 716 puncte de vânzare, 10 depozite, 230 stații GPL și 9.000 de stații de butelii.

Valoarea totală a investițiilor realizate în proiectul european al KazMunayGas/KMG International se ridică la 4 miliarde de dolari (incluzând prețul de achiziție), în vreme ce nivelul contribuțiilor la bugetul de stat al României s-au ridicat la peste 12 miliarde de dolari in perioada 2007-2015.

V.B.