-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 0:18
No menu items!

Asasinul Larisei Chelaru, fetiţa ucisă în chinuri groaznice la doar 8 ani, printre beneficiarii noului Cod Penal

spot_img

Bancherii păstrează ideea recursului la Înalta Curte pe clauzele abuzive, și nu la Curtea de Apel

Pedeapsa de 20 de ani de închisoare a asasinului Larisei Chelaru – omorâtă la vârsta de numai opt ani, în chinuri groaznice –  a fost înlocuită de Tribunalul Iaşi, sâmbătă, la intrarea în vigoare a noului Cod penal, cu 15 ani de internare într-un centru de detenţie.

În 2006, la momentul condamnării definitive pentru uciderea fetiţei în vârstă de 8 ani, Robert Ciobanu avea 17 ani.

Sâmbătă, când au intrat în vigoare noile coduri, Tribunalul Iaşi i-a înlocuit această pedeapsă, Ciobanu beneficiind astfel de legea penală mai favorabilă.

În temeiul dispoziţiilor art. 21 alin. 2 şi 3 din Legea nr. 187/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, rectificată şi cu modificările ulterioare, înlocuieşte pedeapsa executabilă de 20 de ani închisoare aplicată numitului Ciobanu Robert Constantin, în prezent aflat în Penitenciarul Iaşi, prin sentinţa penală nr.489 din 25.07.2006, pronunţată de Tribunalul Iaşi, menţinută prin decizia penală nr.66/MF/19.10.2006 a Curţii de Apel Iaşi, menţinută şi rămasă definitivă prin decizia penală nr.7270 din data de 14.12.2006 a ICCJ – Secţia Penală cu măsura educativă a internării într-un centru de detenţie prev. de art. 125 din legea nr. 286/2009 pe o durată de 15 ani. În temeiul dispoziţiilor art. 21 aliniatul 4 din Legea nr.187/2012 din durata de 15 ani a măsurii educative a internării într-un centru de detenţie scade durata pedepsei executate anterior de numitul Ciobanu Robert Constantin de la 29.12.2005 la zi.

Tribunalul Iaşi

minută sentinţă

Potrivit noului Cod Penal, intrat în vigoare sâmbătă, faţă de minorul care, la data săvârşirii infracţiunii, avea vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani se ia o măsură educativă, neprivativă de libertate.

O măsură educativă privativă de libertate se poate lua în următoarele cazuri: dacă minorul a mai săvârşit o infracţiune, pentru care i s-a aplicat o măsură educativă ce a fost executată ori a cărei executare a început înainte de comiterea infracţiunii pentru care este judecat; atunci când pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită este închisoarea de 7 ani sau mai mare ori detenţiunea pe viaţă.

Măsura internării într-un centru de detenţie constă în internarea minorului într-o instituţie specializată în recuperarea minorilor, cu regim de pază şi supraveghere, unde va urma programe intensive de reintegrare socială, precum şi programe de pregătire şcolară şi formare profesională potrivit aptitudinilor sale. Internarea se dispune pe o perioadă cuprinsă între 2 şi 5 ani, afară de cazul în care pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită este închisoarea de 20 de ani sau mai mare ori detenţiunea pe viaţă, când internarea se ia pe o perioadă cuprinsă între 5 şi 15 ani.

Robert Ciobanu a fost trimis în judecată pentru omor deosebit de grav prin cruzime, viol şi perversiuni sexuale.

În timpul anchetei, tânărul a recunoscut că pe 18 octombrie 2005 a chemat-o pe fetiţă la el în apartament, cu intenţia de a o viola, dar nu a reuşit acest lucru şi a ucis-o. Cu mâna stângă, el i-ar fi pus o pernă pe faţă, iar cu mâna dreaptă ar fi sugrumat-o. După două minute, tânărul a plecat la subsolul blocului şi, când s-a întors, a găsit-o la uşă pe fetiţă, astfel că ar fi repetat procedeul, ucigând-o.

Corpul fetiţei a fost descoperit două luni mai târziu, în lada de gunoi de lângă blocul lui Ciobanu, din cartierul Lunca Cetăţuii din judeţul Iaşi.

În iulie 2006, tatăl fetiţei s-a sinucis în vestiarul unei hale a fabricii la care lucra.

R.D.