4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 15:38
No menu items!

Artefacte scoase din mare, pe plaja din Constanța / FOTO

spot_img

De câteva săptămâni, plaja din Constanța este mai căutată ca oricând. Nu doar de către localnicii iubitori de istorie, ci mai ales de amatorii de antichități. Motivul: utilajele (drăgi refulante) folosite la extinderea plajelor au scos la țărm fosile ale unor vietăți dispărute, dar și bucăți de amforă ori statuete.

Pe lângă noua priveliște care te îndeamnă să te visezi în Belize, plajele extinse scot la iveală vestigii “îngropate” până acum în apa Mării Negre. Fragmente de ceramică și cochilii asemănătoare celebrelor Saint-Jacques sunt țintele unor căutări entuziasmante, mai ales pentru vânătorii de chilipiruri.

Iar fundul unei amfore „picătură” abia scos din nisip și „salvat” pe capota unei mașini ar putea deveni noul viral al sezonului la mare. Aceasta amforă a fost folosită acum aproape trei milenii de vechii greci pentru a transporta ulei de măsline la Tomis sau pentru a duce în propriile porturi miere ori cereale din vechea Dacie (amfora este special gândită pentru asigurarea mărfurilor prin înfigerea fundului în balast).

Localnicii vorbesc chiar despre bucăți pictate de vase antice. În urmă cu o săptămână, un tânăr ar fi găsit în zona „Pescărie” – în dreptul căminelor studențești – un fragment reprezentând silueta unui grec care ține în mână o suliță. Din aceeași zonă au fost recuperate bucăți de lemn bine șlefuite și curbate.

Din toamna aceasta, Constanța are câțiva noi kilometri de plajă. Nu mai puțin de 625 de milioane de lei din fonduri europene și guvernamentale au fost investiți pentru reamenajarea și conservarea litoralului sudic românesc – mai precis, pentru lățirea plajelor existente și pentru crearea altora noi, prin aducerea unor cantități uriașe de nisip din largul mării.

Operatiunea a constat în aspirarea nisipului de la peste un kilometru distanță cu ajutorul unor nave speciale, numite drăgi refulante. Conducte uriașe au fost montate din larg până la mal, unde nisipul care nu a văzut lumina de milenii a fost împrăștiat, formând plaje de sute de metri lungime. La sfârșitul acestui proces, spre mirarea și bucuria amatorilor de antichități au supravietuit și vestigii ale vieții economice de la malul fostului Pontus Euxin.

Maia Constantin