1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 22:06
No menu items!

Aromânii acuză presiuni ale ministrului românilor de pretutindeni, Dan Stoenescu

spot_img

Asociația Comunitatea Armână din România a transmis o scrisoare prim-ministrului Dacian Cioloș în care reclamă „o gravă ingerință în activitățile unei universități”.

În scrisoarea asociației, conducerea susține că lansarea unei cărți la Universitatea Ovidius a fost interzisă „pe motiv de închipuită acțiune antiromânească și antinațională”. Documentul trimis Guvernului României este semnat de Biroul Executiv al Asociației Comunitatea Armână din România format din Constantin Damov – președinte, Iota Trantu – prim – vicepreședinte, Florentina Costea – vicepreședinte, Nicu-Puiu Bajdechi – vicepreședinte.

Asociația Comunitatea Armână din România, prin Biroul Executiv, sesizează o imixtiune gravă a Guvernului într-o activitate cultural-științifică a unei universități și formularea unei strategii de asimilare a vorbitorilor idiomului aromân.

O lansare de carte programată a se desfășura luni, 14 decembrie, la Constanța, sub egida Universității Ovidius și a Institutului de Știință, Cultură și Spiritualitate Dobrogeană a fost anulată de Rectoratul acestei universități la presiunile exercitate de către ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, dl. Dan Stoenescu. Invocând o închipuită acțiune antiromânească și antinațională, proaspătul ministru delegat a reușit printr-o acţiune caracteristică unor vremuri de tristă amintire să amâne acest eveniment cultural într-un mediu universitar, dedicat unui volum de certă valoare științifică, aflat la prima ediție în limba română, aparținând unui faimos lingvist german, specialist în limbile balcanice – Gustav Weigand.

Cu mai bine de 6 luni în urmă, la salonul internațional de carte Bookfest București 2015 a fost lansată această carte fundamentală pentru înțelegerea existenței armânilor, ca popor distinct în Balcani. Publicată pentru prima oară în limba germană la Leipzig, în 1895, cartea poartă pe copertă titlul complet: “ARMÂNII Cercetări etnografice – filologice – istorice asupra poporului așa-numiților macedo-romani sau țințari Volumul I – Țară și oameni”. Astfel, la 120 de ani de la apariția ei, cartea a putut fi prezentată şi cititorilor de limba română, în traducerea dlui Christian Bandu, ediție îngrijită de dna profesor universitar Mariana Bara, autoare a volumului „Limba armânească”.

După lansarea și dezbaterea cărții atât la Bookfest, cât și la Societatea Culturală Aromână din București, armâni din mediul universitar au gândit și pregătit o lansare a cărții la Constanța, oraș cu cea mai numeroasă comunitate de armâni din România și totodată important centru universitar. Așa cum era descris în afișul postat la Universitatea Ovidius, cuvântul de deschidere urma să îi aparțină dlui prof. univ. dr. Sorin Rugină, rectorul Universității Ovidius, cu prezentarea cărții de către distinșii domni: prof.univ.dr.emerit Marin Petrișor, prof.univ.dr Ibram Nuredin și prof.univ.dr. Cosmin Căprioară.

În urma presiunilor formulate în mod direct de ministrul delegat pentru relația cu românii de pretutindeni, dl Dan Stoenescu, Rectoratul Universității Ovidius a luat decizia amânării acestui eveniment. Prin urmare, nu a mai avut loc nici prima acțiune publică a Institutului de Știință, Cultură și Spiritualitate Dobrogeană, înființat pe lângă Universitatea Ovidius.

aromani_scrisoare

Într-o încercare de a-și acoperi ingerința într-o instituție care are garantată autonomia universitară, ministrul Dan Stoenescu nu s-a sfiit, în continuare, să traseze sarcini cercetătorilor din domeniul lingvistic ai Academiei Române. Aflăm cu stupoare, de pe site-ul Departamentului Politici pentru Relația cu românii de pretutindeni al Ministerului Afacerilor Externe: “Ministrul delegat a subliniat necesitatea ca mediul academic să aibă o poziţie fermă în legătură cu apartenenţa la limba română a dialectelor româneşti sud-dunărene: aromân, meglenoromân, istroromân.” Astfel, utilizând limba de lemn care dă încă fiori intelectualității din România, reprezentantul Guvernului formulează amenințări explicite la adresa cadrelor academice și universitare care studiază dintr-o altă perspectivă cultura dată de aromâni și limba lor maternă.

Față de această situație, Asociația Comunitatea Armână din România reafirmă crezul nostru transmis din generație în generație pentru dăinuirea etniei noastre indiferent de presiunile mai vechi sau mai noi exercitate asupra limbii vorbite de aromâni. Respingem orice presiune din sfera guvernamentală asupra unor instituții independente pentru cooptarea acestora într-o strategie de asimilare etnică a aromânilor în România, dar și în alte state balcanice.
Considerăm descalificantă atitudinea dlui Dan Stoenescu, ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni și vă solicităm demiterea acestuia pentru încălcarea gravă a normelor de autonomie universitară.

Biroul executiv al Asociației

Andi Topală