Şefii din două centre de recrutare de lângă Kiev au fost reţinuţi pentru că au acceptat mită în schimbul exceptării recruţilor, relatează DPA sâmbătă, citată de Agerpres.
Site-ul de ştiri Ukrainska Pravda a relatat că, în timpul percheziţiilor la birouri şi apartamente din zonele Bucea şi Borispil, au fost descoperite şi confiscate pachete de bani.
Publicația Euromaidan Press afirmă că serviciul de securitate SBU a arestat trei persoane, inclusiv doi oficiali de recrutare militară, iar schema permitea bărbaților eligibili pentru recrutare să evite serviciul militar pentru 37.000 de dolari de persoană. Ei au câștigat peste 1,2 milioane de dolari în numerar prin această schemă de corupție.
Ucraina se confruntă cu un deficit de militari pe linia frontului, după ce a suferit pierderi substanțiale în cel de-al treilea an de război cu Rusia și pe fondul progreselor continue ale Rusiei în Ucraina.
Mulți soldați ai armatei ucrainene luptă timp de doi sau mai mulți ani fără rotații și vacanțe adecvate, ceea ce duce la epuizare și nemulțumire.
Acesta este motivul pentru care guvernul a introdus noi legi de mobilizare pentru a extinde bazinul de recruți eligibili, inclusiv persoane exceptate anterior și prizonieri, însă situația rămâne gravă.
Șefii centrelor teritoriale de recrutare Borispil și Bucha ar fi furnizat documente medicale falsificate prin care potențialii recruți erau declarați inapți pentru serviciu, eliminându-i efectiv de la înregistrarea militară.
Anchetele în curs indică faptul că şefii au falsificat certificate medicale, astfel încât să îi declare pe tineri inapţi pentru front.
SBU a documentat mai mult de 20 de persoane care au încercat să se sustragă mobilizării prin această schemă.
Potrivit Parchetului General, suspecții au cerut aproximativ 37.000 de dolari de persoană pentru serviciile lor. Această sumă acoperea un pachet complet de documente falsificate și asistență în procedurile birocratice ale sistemului militar
Schema ar fi exploatat relații personale în cadrul comisiei medicale militare, deși aceste cadre medicale nu ar fi fost conștiente de implicarea lor în operațiunea ilegală. Documentele frauduloase au permis potențialilor recruți să evite serviciul militar și, eventual, să fugă din țară.
Ca urmare a controalelor sporite, rețelele de contrabandă caută acum noi modalităţi de a transporta recruţii care fug în străinătate – în principal în România – pentru sume importante de bani.
T. S.