El a spus că nu știe să fi fost semnalate „probleme grave sau critice” în ceea ce privește răspândirea bolii în urma deschiderii anului școlar. „Noi acum așteptăm, cum vă spun, asta nu se calculează, acum, așteptăm să vedem și prima săptămână din octombrie, dar e clar că mergem spre o situație din ce în ce mai complexă. (…) Noi mergem spre o situație care e posibil să nu vedem în timpul ei o scădere”, a afirmat Arafat. El a atras atenția părinților care duc și iau copiii de la școală să nu intre în aglomerații, să respecte regulile de distanțare pentru că, în caz contrar, devine inutil efortul de a respecta regulile în interiorul unităților de învățământ. „Dacă nu e un proces complet, partea în care nu se respectă regulile devine periculoasă”, a explicat Arafat.
Arafat: Deschiderea școlilor nu a adus un impact major cu privire la creșterea numărului de infectări
Deschiderea anului școlar nu a adus „un impact major” în privința creșterii numărului de infectări cu noul coronavirus, însă în viitor este normal să existe focare în unitățile didactice, a afirmat secretarul de stat în MAI Raed Arafat.
Întrebat vineri seară, într-o emisiune la Digi 24, dacă fenomenul de creștere a numărului cazurilor de infectare cu virusul SARS-CoV-2 este un efect al deschiderii anului școlar, secretarul de stat din MAI a răspuns că deschiderea școlii nu a adus „un impact major” cu privire la această creștere, ci este vorba despre un cumul de factori.
„Probabil, nu putem să spunem că este de acolo efectul, dar este clar că anul școlar va duce la o creștere și acuma începem să o vedem. Este, poate, mixt și din alte motive, pentru că s-au întâmplat în același timp aproape, s-au întors oamenii la muncă, sunt mai multe lucruri care au dus la această creștere. Dar trebuie să urmărim mai departe, să vedem: apar focare, nu apar focare în școli, cât de des apar, pentru că de apărut sigur or să fie. Cât de des, cât de frecvent, cât de serioase sunt focarele care apar…”, a declarat Raed Arafat, citat de News.ro.