Toate cele 200 de dosare privind posibile fraude la referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu care au fost soluţionate până joi de procurorii arădeni au primit rezoluţia de neîncepere a urmăririi penale (NUP).
Reprezentanţii parchetelor Arad, Lipova, Ineu, Gurahonţ şi Chişineu-Criş au declarat că, până joi, niciunul din cele 330 de dosare deschise anul trecut în judeţ privind posibile fraude la referendum nu a fost soluţionat cu începerea urmăririi penale.
La Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad au fost în lucru cele mai multe dosare de acest fel, adică 177. „Au fost soluţionate 144 dintre acestea, toate cu neînceperea urmăririi penale”, a precizat purătorul de cuvânt al instituţiei, procurorul Flavius Chiş, citat de Mediafax.
Astfel, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Lipova, din 64 de dosare, au fost soluţionate 36, toate cu neînceperea urmăririi penale. La Parchetul de pe lângă Judecătoria Gurahonţ, au fost închise 24 din cele 34 de dosare, fără să fie dovedidă vreo infracţiune la referendum.
De asemenea, la parchetele de pe lângă judecătoriile din Ineu şi Chişineu-Criş, au fost soluţionate jumătate din cele 15, respectiv, 40 de dosare, toate cu neînceperea urmăririi penale.
Din totalul de 330 de dosare, procurorii din judeţul Arad mai au în lucru aproximativ 130 de dosare. Cercetările în aceste cauze au fost începute în toamna anului trecut, la cererea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara, care a transmis parchetelor locale date privind posibile nereguli înregistrate la referendum.
Cercetările au vizat nereguli care ar fi avut loc în cadrul unor secţii de votare, precum suspiciuni de vot multiplu, CNP-uri invalide sau persoane decedate trecute pe listele electorale.
Andrei Tudor