6.1 C
București
joi, 9 ianuarie 2025 - 3:51
No menu items!

Ar putea deveni armata obligatorie în România? Ce spune ministrul Apărării

spot_img

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a declarat că îşi doreşte să crească efectivul Armatei României, care s-a redus în timp.

„Dorinţa noastră de a creşte efectivul se bazează pe nevoia de apărare şi contextul în care trăim. Cu toţii urmărim ce se întâmplă în România şi în lume şi cu toţii suntem de acord că acum mai bine de 1.000 de zile nu şi-ar fi imaginat nimeni că pe teritoriul României ar putea să cadă resturi de drone, nu şi-ar fi imaginat nimeni că vom fi hub umanitar, nu ne imaginam că atunci când mergem pe litoral, pe Marea Neagră, pot apărea mine care să fie istorice sau să fie generate de conflictul din Ucraina”, a declarat Angel Tîlvăr, marți seară, la Antena 3 CNN.

Acesta a precizat că Armata României a avut la un moment dat în jur de 330.000 de militari.

„Apartenenţa la NATO a făcut ca numărul de militari să fie redus, iar acum suntem în situaţia în care avem în jur de 85.000 împreună cu civilii”, a mai spus Angel Tîlvăr, care a precizat că se doreşte a se ajunge la 100.000 de persoane.

Armata nu va deveni obligatorie

Ministrul Apărării a subliniat că nu se pune problema ca armata să devină obligatorie în România. De asemenea, a afirmat că în spațiul public au apărut tot mai multe fake news-uri.

„Toate aceste știri false nu au început ieri. Sunt încercări de a influența și a genera stări de spirit. Sunt prezente peste tot în Europa, în lumea liberă și au ca obiectiv slăbirea încrederii în armatele naționale, inclusiv a României, maniera defetistă de a aborda relația cu Ucraina, blocarea sprijinului populației pentru Ucraina”, a explicat ministrul Apărării.

Tîlvăr a mai adăugat că s-au folosit inclusiv imagini cu echipamente care nici măcar nu sunt în dotarea Armatei României.

„Au fost folosite imagini de la 1 Decembrie cu tehnica de luptă spunând că începe războiul, că blocăm granițele, că trimitem oameni pe front în Ucraina. Au fost folosite fotografii cu echipamente care nici măcar nu sunt în dotarea armatei României”, a mai spus el.

Ministrul a subliniat că „nu se pune problema ca armata să devină obligatorie”.

„Din 2007 a fost suspendată obligativitatea, ne bazăm exclusiv pe militari, voluntari în termen. Nu se pune problema obligativității stagiului militar decât așa cum specifică legea, în stări de asediu, de război, de mobilizare. Nici vorbă să trimitem tineri la război în Ucraina”, a menționat el.

                                                                                                            Adina Bucur