Sfânta Cuvioasa Parascheva este considerată ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iaşiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România
Aproximativ 50.000 de pelerini s-au închinat deja la moaştele Sfintei Cuvioasei Parascheva, iar alţi 10.000 de credincioşi se aflau la rând, sâmbătă la prânz, lungimea acestuia fiind de peste un kilometru.
Până sâmbătă la prânz trecuseră pe la racla cu sfintele moaşte ale Cuvioasei Parascheva aproximativ 50.000 de pelerini, în timp ce alţi 10.000 de oameni aşteptau la rând, a declarat purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Constantin Sturzu, citat de Mediafax.
Mai multe străzi din zona Mitropoliei ieşene sunt închise, rândul credincioşilor măsurând peste un kilometru.
Potrivit lui Marius Ţăranu, purtător de cuvânt al Brigăzii Mobile de Jandarmi Bacău, unitate care asigură ordinea publică în zona centrală a Iaşiului, de vineri dimineaţă, când moaştele au fost scoase din Catedrala Mitropolitană, aproximativ 40 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.
Moaştele Sfintei Cuvioasei Parascheva au fost scoase, vineri dimineaţă, în prezenţa a mii de oameni, din interiorul Catedralei Mitropolitane, fiind apoi aşezate într-un baldachin special amenajat în curtea lăcaşului de cult.
Vineri seară, racla cu moaştele Sfintei Cuvioasei Parascheva a fost purtată într-un pelerinaj intitulat Calea Sfinţilor pe străzile din centrul oraşului, la eveniment participând peste 2.000 de oameni.
Câteva sute de mii de pelerini din întreaga ţară sunt aşteptaţi în următoarele zile la Iaşi, pentru a se închina la moaştele Sfintei Parascheva, astfel că au fost mobilizaţi peste o mie de jandarmi şi poliţişti care asigură ordinea publică în zona centrală, iar de sâmbătă un elicopter al MAI va survola oraşul.
Ca şi anul trecut, Sfânta Liturghie, programată marţi, 14 octombrie, se va desfăşura în faţa Catedralei Mitropolitane, pe pietonalul Ştefan cel Mare, la ceremonia religioasă fiind aşteptat şi premierul Victor Ponta.
Sfânta Cuvioasa Parascheva este considerată ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iaşiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România.
D.M.