2.2 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 21:34
No menu items!

Aproape jumătate dintre clienții casnici nu au încheiat contracte pe piața concurențială la gaze și curent

spot_img

Aproape jumătate dintre clienții casnici nu aveau semnate, la finalul lunii iulie, contracte pe piața concurențială la gaze și la energie electrică.

„La sfârşitul lunii iulie, pe piaţa de energie electrică, din aproape 8,9 milioane de clienţi casnici peste 4,9 milioane, aproape 56%, aveau un contract concurenţial semnat cu un furnizor de energie electrică. Restul de aproape 4 milioane de clienţi (circa 44%), denumiţi de către furnizori drept pasivi, încă nu au făcut nimic. Evident, nu au rămas fără energie electrică şi li se aplică acel preţ de serviciu universal valabil pe şase luni. La gaze naturale, din 4 milioane de clienţi casnici, aproximativ 1,7 milioane au semnat un contract concurenţial, de la liberalizare – reprezentând aproape 43%. Avem aşa-numiţii inactivi sau pasivi aproape 2,3 milioane, reprezentând 57%”, a declarat, marți, Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie.

Conform oficialului ANRE, pe primele şapte luni ale anului în curs, media contractelor semnate pe piaţa de energie electrică este de 283.000/lună, în timp ce pe segmentul gazelor naturale se situează la 77.000/lună.

„Este important de reţinut că am pornit pe un drum care va aduce mai multă atenţie din partea furnizorilor pentru aceşti clienţi, mai multă preocupare din partea clienţilor pentru facturi şi pentru consumul lor, mai ales ca rezultat al creşterilor de preţ care s-au produs deja”, a spus vicepreşedintele autorităţii de reglementare, care a atras atenţia că este posibil ca creşterile de preţ din piaţa angro să nu fi ajuns la absolut toţi consumatorii casnici pe facturile finale.

„Eu nu cred că vreo persoană a afirmat că liberalizarea ne va aduce neapărat preţuri mai mici, dar cu siguranţă consumatorii vor fi mai informaţi şi poate deja o mare parte dintre ei sunt şi vor putea alege cea mai bună ofertă atât din punct de vedere al preţului, cât şi din punct de vedere al nevoilor lor. Dacă au nevoie de factură fizică sau electronică, citire în fiecare lună sau mai rar, preţ fix, preţ variabil, renegociat în fiecare an sau prelungit tacit an de an etc.”, a mai spus Zoltan Nagy-Bege.

Potrivit unor surse politice, Guvernul ia în calcul suspendarea accizelor la energie, ceea ce ar duce la scăderea prețurilor, care au fost umflate de companii, inclusiv de cele de stat.

                                                                                                                  Adina Silav