2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 3:46
No menu items!

Aproape jumătate din dosarele DNA, pe baza denunțurilor. Kovesi: Te adresezi unei instituţii numai dacă ai încredere în ea

spot_img

Procurorul șef al DNA a precizat că procurorii anticorupție se bazează pe denunţuri şi pe sesizări primite de la cetăţeni pentru a porni investigaţii

Kovesi_Laura_SZ 1

Anchetele DNA din acest an s-au bazat mult pe denunțurile persoanelor fizice sau juridice, chiar mai mult decât pe sesizările unor instituții publice, inclusiv serviciile de informații. Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a prezentat, miercuri, o statistică a anchetelor, precizând că „te adresezi unei instituţii numai dacă ai încredere în ea şi ştii că există o şansă rezonabilă să primeşti soluţia corespunzătoare.

Până în acest moment al anului 2014 am primit 1.684 sesizari de la persoane fizice şi juridice private, faţă de 1.032 primite în anul 2010. Te adresezi unei instituţii numai dacă ai încredere în ea şi ştii că există o şansă rezonabilă să primeşti soluţia corespunzătoare. În primele 10 luni din acest an, am înregistrat peste 4.500 de dosare. Aproximativ 42% din dosare au fost constituite ca urmare a sesizărilor/denunţurilor de la persoane fizice sau juridice private, iar peste 41% din cazuri au fost constituite ca urmare a sesizărilor unor instituţii publice (altele decât serviciile de informaţii)
Laura Codruța Kovesi
procuror șef DNA
Kovesi a mai precizat că DNA se bazează acum mai mult pe denunţuri şi sesizări de la cetăţeni pentru a porni investigaţii, şi mai puţin pe sesizările de la alte instituţii sau pe sesizările din oficiu.
Procurorul şef al DNA a insistat să explice că, în acest an, doar 17% dintre dosare au avut la bază sesizări din oficiu bazate pe anchete jurnalistice, spre deosebire de anul 2010, când 19% din dosare au avut la bază această modalitate de sesizare.

Există tendinţa să personificăm o instituţie, această abordare trebuie un pic nuanţată. DNA nu este un om. DNA este o instituţie şi fiecare persoană din instituţie contribuie la rezultatele instituţiei. Au fost condamnaţi peste 1.000 de inculpaţi. Au fost peste 8.400 de participări în şedinţele de judecată în cauzele anticorupţie. Procurorul şef nu poate să facă aceste lucruri singur. Procurorul sef al DNA are dreptul şi obligaţia să formeze o echipă de profesionişti, care să îi împărtăşească viziunea
Laura Codruţa Kovesi
procuror șef DNA
Procurorul şef al DNA a precizat că dosarele DNA nu se pot compara, din punct de vedere al complexităţii, cu dosarele altor unităţi de Parchet.
Sunt situaţii în care un procuror nu poate instrumenta mai multe dosare într-un an – de exemplu dosarul „Microsoft” sau dosarul retrocedărilor. Acest specific trebuie luat în considerare în evaluarea resurselor necesare DNA. Performanţa unei instituţii precum DNA este dificil de evaluat. Condamnarea unui ministru valorează mai mult decât a unui primar? Nicio altă ţară europeană nu are atât de multe dosare soluţionate. Procentul de condamnări de peste 90% a DNA este mult mai mare decât a altor state.
Laura Codruţa Kovesi
procuror şef DNA
Evaluarea cea mai bună, din punctul de vedere al şefei DNA, o reprezintă percepţia cetăţenilor, tradusă prin adresabilitatea cu 63% mai mare decât în anii precedenţi.
La aceeaşi conferinţă privind sustenabilitatea luptei anticorupţie în România a participat şi preşedintele ale Klaus Iohannis, care a apreciat activitatea DNA, pe care o consideră „o instituție foarte performantă” la a cărui dezvoltare vrea să contribuie.
Ca Președinte al României, voi milita ca justiția și instituțiile de control financiar-fiscal să coopereze, prin folosirea tuturor mijloacele aflate la dispoziție, pentru a recupera prejudiciile generate de corupție și a reduce costul social al acesteia. De asemenea, reiterez poziţia mea de neobstrucţionare de către clasa politică a anchetelor penale efectuate de către instituţiile abilitate.
Klaus Iohannis
președinte ales al României