0.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 7:16
No menu items!

Aproape 80 de dosare pe clauze abuzive, deschise în numai o lună. Care sunt cele mai reclamate bănci

spot_img

Decizie: România nu este obligată să plătească 185 de milioane de dolari către Rompetrol

Pe rolul instanțelor din România s-au deschis, în ultimele 30 de zile, 79 de dosare pe clauze abuzive, din care 77 vizează contractele de credit încheiate cu băncile, potrivit portalului instanțelor de judecată. Aproape jumătate din aceste procese au fost deschise împotriva Volksbank.

Potrivit portal.just.ro, împotriva Volksbank s-au deschis 31 de procese, locul al doilea în clasament fiind disputat de Raiffeisen Bank și BCR, împotriva cărora s-au deschis câte 9 procese, de fiecare, în ultima lună. Și OTP Bank a fost chemată în instanță, în 8 dosare, la fel și Bancpost. Clasamentul este completat de CEC Bank, Piraeus Bank și Garanti, fiecare cu câte două dosare.

În cazul contractelor de credit încheiate cu Volksbank, clauzele abuzive cele mai frecvente sunt cele care stipulează dreptul băncii de a percepe comisionul de risc și cel de administrare. Acesta este ilegal și abuziv perceput de bancă, instanța urmând a sancționa cu nulitatea absolută aceste clauze.

De asemenea, împrumutații obțin restituirea comisionului plătit către bancă de la data încheierii contractului de credit până în prezent. Pentru viitor, aceștia sunt exonerați de plată, deoarece clauza contractuală aferentă este eliminată din contract.

Instanțele impun băncii obligația de a reface graficele de rambursare. Încă o clauză abuzivă întâlnită în aproape toate dosarele în care împrumutații acționează în instanță Volksbank este clauza care prevede posibilitatea acesteia de a revizui rata dobânzii curente în cazul apariției unor schimbări semnificative pe piața monetară, comunicând împrumutatului noua rată a dobânzii.

În privința Raiffeisen Bank, instanța admite acțiunile de anulare a clauzelor contractuale referitoare la posibilitatea băncii de a modifica oricând, în functie de evoluția pieței financiare, dobânda și comisioanele pentru serviciile prestate, în funcție de costurile băncii și de evoluția ratelor de dobânda pe piața financiar-bancară.

Clauzele sunt cuprinse la capitolul “dobânzi, comisioane și spețe” din condițiile generale ale contractului de credit. Contractele standard încheiate de Raiffeisen cu unii clienți conțin de cele mai multe ori comisioane de administrare. În situațiile în care se admit acțiunile împotriva Raiffeisen, banca este obligată să recalculeze dobânda retroactiv, de la data încheierii contractului de credit, în funcție de valoarea indicelui de referință aferent fiecărei monede în care s-a făcut împrumutul.

De asemenea, banca e obligată să actualizeze dobânda percepută conform evoluției indicelui de referință Libor în cazul în care creditul este luat în franci elvețieni. Referitor la contractele de credit încheiate de consumatori cu BCR, unele dintre acestea conțin clauze contractuale care impun în sarcina împrumutatului plata unui comision de administrare sau comision de urmărire riscuri, precum și plata unui comision de acordare.

Fondul Monetar Internaţional spune că riscurile care planează asupra sectorului bancar după punerea în aplicare a noului Cod de procedură civilă trebuie aplanate. În acest sens, FMI consideră că judecătorii care vor prelua litigiile pe clauze abuzive trebuie să judece „în conformitate cu spiritul legii”. De la 1 octombrie 2013, legea 193/2000 spune că deciziile instanţelor privind clauzele abuzive se aplică pentru toate contractele preformulate ale profesionistului care le utilizează.

Noile prevederi spun că o clauză dintr-un contract preformulat declarată ca fiind abuzivă va fi eliminată din toate contractele profesionistului care a propus aceste contracte, la iniţiativa Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor sau a unei asociaţii de consumatori semnificativă ca dimensiune.

Cosmina Croitoru