4.1 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 18:20
No menu items!

Aproape 74.000 de copii, cu părinţi plecaţi la muncă peste hotare. Firea: Noile prevederi îi obligă pe cei care-şi asumă creşterea copiilor să o facă legal

spot_img

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, anunţă că Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, prin Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, este partenerul Organizaţiei Salvati Copiii Romania într-o campanie de informare destinată părinţilor care muncesc în străinătate şi persoanelor în grija cărora au rămas copiii. Sunt aproape 74.000 de copii cu părinţi plecaţi peste hotare, mai spune oficialul, care precizează că pentru acest obiectiv, pe care îl consideră extrem de important, a înfiinţat la Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse un departament special care se va ocupa de problemele copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în afara ţării.

”Veşti foarte bune pentru copiii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate! Sunt aproape 74.000 de copii cu părinţi plecaţi peste hotare. Aproape un sfert au rămas complet în grija rudelor. Cu toţii trăiesc adevărate drame. Sunt suflete forţate să se maturizeze înainte de vreme. Prioritatea noastră este ca aceşti copii să nu sufere mai mult decât o fac deja, căci, cu siguranţă, chiar dacă părinţii, prin eforturi mari, au grijă de familiile rămase acasă, copiii simt profund lipsa oamenilor dragi. În afară de tragedia sufletească prin care copiii erau nevoiţi să treacă, mulţi au fost privaţi de drepturile lor în privinţa unei educaţii corecte, accesului la servicii de sănătate şi îngrijire corespunzătoare fiecărei vârste, din cauză că părinţii plecaţi nu îi declarau ca fiind lăsaţi în grija rudelor”, a scris, vineri, ministrul Gabriela Firea pe Facebook.

Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, prin Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, este partenerul Organizaţiei Salvati Copiii Romania într-o campanie de informare destinată părinţilor care muncesc în străinătate şi persoanelor în grija cărora au rămas copiii.

„În sfârşit, aceste modificări legislative vitale pentru copiii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate, intră în vigoare în urma insistenţelor noastre, după ce au fost amânate cel puţin doi ani. Aproape 21.500 de copii au ambii părinţi peste hotare, plecaţi pentru a căuta un trai mai bun”, a precizat  Firea, care a explicat că, prin această campanie se dorește să se facă cunoscute modificările legislative care înlesnesc realizarea procedurii de delegare temporară a autorităţii părinteşti.

Ea a menționat că, în acest an, s-a reușit, cu ajutorul colegilor parlamentari, să fie modificată în mod esenţial legislaţia.

„Practic, noile prevederi îi obligă pe cei care-şi asumă creşterea copiilor să o facă legal, iar copiii să beneficieze de toate drepturile pe care le au: acces la educaţie, servicii de sănătate, îngrijire adecvată fiecărei vârste”, a spus ministrul Familiei.

Potrivit Gabrielei Firea, pentru acest obiectiv, pe care îl consideră extrem de important, a înfiinţat la Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse un departament special care se va ocupa de problemele copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în afara ţării.

”Lucrăm în continuare la Observatorul Naţional al Copilului, o bază de date care va cuprinde informaţii despre toţi copiii din România şi în special pe cei aflaţi în situaţii dificile. În paralel, aşteptăm proiecte din partea primarilor pentru realizarea reţelei celor 150 de centre de zi pentru care avem 50 de milioane de euro fonduri nerambursabile prin PNRR”, mai spune Firea.

                                                                                                                  Adina Silav