La doi ani de la operaționalizare, Registrul agresorilor sexuali conține aproape 65.000 de persoane, arată cele mai recente statistici ale Ministerului Afacerilor Interne. În registru sunt trecute persoanele condamnate pentru infracțiuni de natură sexuală, atât români, chiar dacă au comis astfel de infracțiuni în străinătate, cât și străini care au comis astfel de fapte și care se află sau vin în România.
„La data de 18 iulie 2023, în Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale erau înscrise 64.791 de persoane”, potrivit datelor Ministerului de Interne.
Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor (Registrul agresorilor sexuali) a fost operaţionalizat la 1 iulie 2021.
În Registru apar persoane condamnate sau cercetate în legătură cu infracţiuni de natură sexuală:
-persoane fizice condamnate ori împotriva cărora s-au luat alte măsuri cu caracter penal pentru infracţiuni de natură sexuală, de către organele române competente
-persoane de cetăţenie română, despre care s-au primit comunicări de luare în evidenţă din partea autorităţilor centrale din celelalte state membre şi a autorităţilor competente din statele terţe, cu privire la săvârşirea unei infracţiuni de acest fel
-persoane născute în străinătate, despre care s-au primit comunicări din partea autorităţilor competente ale altor state, cu privire la săvârşirea unei infracţiuni dintre cele enumerate şi cu privire la care sunt date că se deplasează sau că se pot deplasa pe teritoriul României.
Nu se înscriu în Registru persoanele fizice care, la data comiterii faptelor, erau minore, cu excepţia cazurilor în care instanţa de judecată a dispus aceasta în mod expres, în cadrul unui proces penal.
Pe lângă datele de identificare (nume, adresă etc.), persoanele trecute în registru sunt amprentate și li se prelevează probe biologice, în vederea introducerii profilelor genetice în Sistemul Național de Date Genetice Judiciare.
Până în prezent, au fost eliberate 344.610 de certificate de integritate comportamentală. Certificatul de integritate comportamentală este documentul eliberat persoanelor fizice, care atestă lipsa înscrierilor în Registru sau, după caz, datele înscrise în Registru cu privire la acestea.
Începând cu 1 februarie 2023, cazierul judiciar poate fi obţinut şi online. Anul acesta, au fost eliberate 1.156.806 caziere.
Adina Silav