-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 4:46
No menu items!

Aproape 600 de focare de pestă porcină sunt active în România

spot_img

Pe teritoriul României, sunt active 585 de focare de pestă porcină africană, iar 30 dintre acestea au fost depistate în ultima săptămână. Cele mai multe focare sunt localizate pe raza  județului Ialomița.

Principalele cauze care duc la apariţia de noi focare  sunt intrarea și ieşirea porcinelor în și din exploataţii fără a se solicita medicului veterinar documente care să ateste starea de sănătate a acestora, scoaterea animalelor din zonele de restricţie (protecţie, supraveghere, infectată), sacrificarea animalelor bolnave fără notificarea medicului veterinar, carnea provenită de la acesta constituind în permanenţă o sursă de difuzare a virusului PPA (virusul rezistă în carne congelată peste doi ani).

O altă cauză este nerespectarea obligației de către deţinători de a anunţa medicul veterinar atunci când la porcii pe care-i deţin apar îmbolnăviri şi/sau mortalităţi;

În localitatea Verguleasa, din județul Olt, au fost sacrificați zeci de de porci în ultimele zile. Oamenii își omoară animalele de teama pestei porcine.

„Porcii din gospodăriile afectate au fost eutanasiați și îngropați în condițiile legale. Mulți au sacrificat animalele de frică să rămână fără ele. Au făcut, să zicem, Crăciunul mai înainte”, a deckarat Valentin Piciu, primarul comunei Verguleasa.

Potrivit specialiștilor, anul acesta de Crăciun, pe masă va fi mai mult carne de porc de import. Pesta porcină a făcut ravagii în fermele din România, care mai asigură acum cel mult o treime din consum.

Ioan Ladoși, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România: Suntem într-o perfectă catastrofă, pesta porcină africană a provocat un incendiu asupra industriei, care durează de patru ani, n-am avut sprijin de la autorități.

Doar anul acesta, peste jumătate de milioane de porci au fost omorâți și îngropați, peste 40.000 de scroafe au fost ucise.

În ultimele două luni, în județul Olt au fost sacrificați 100.000 de porci din fermele afectate de pesta porcină.

În intervalul 22.10.2021 – 28.10.2021 au fost înregistrate 30 de focare noi de pestă porcină africană.