Aproape 200 de locuri şi posturi au rămas neocupate în urma concursului de rezidenţiat din acest an, cele mai multe fiind în domeniile chirurgie generală, medicină de familie, medicină de urgenţă.
Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, au rămas neocupate 194 de locuri şi 3 posturi. Cele mai multe sunt în specializările chirurgie generală – 41, medicină de familie – 40, medicină de urgenţă – 20.
Pe centre universitare, cele mai multe locuri rămase neocupate sunt la Târgu Mureş – 66.
Concursul de intrare în Rezidenţiat în domeniile Medicină, medicină dentară şi farmacie s-a desfăşurat în 19 noiembrie, în 6 centre universitare: Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara.
În acest an, la concurs s-au înscris 10.194 de candidaţi. Dintre aceştia, 5.733 au optat pentru domeniul medicină, 2.331 pentru domeniul medicină dentară şi 2.130 pentru domeniul farmacie. Candidaţii au avut la dispoziţie 4.327 locuri şi posturi pentru domeniul medicină, 551 locuri pentru medicină dentară şi 412 locuri şi posturi pentru farmacie
Examenul a avut o durată de 4 ore, constând într-un test-grilă cu 200 de întrebări.
Ocuparea locurilor/posturilor în specialitate s- a făcut în ordinea punctajului de promovare obţinut, în limita locurilor/posturilor publicate pentru fiecare domeniu, în centrul universitar respectiv.
Ulterior, Ministerul Sănătăţii a anunţat că a realizat demersurile necesare pentru ca un număr cât mai mare dintre candidaţii înscrişi la rezidenţiat să poată alege un loc sau un post în specialitate. Astfel, punctajul minim de promovare la concursul de intrare în rezidenţiat a fost scăzut şi anul acesta de la 65% la 60% din punctajul maxim realizat.
Adina Bucur Silav