În medie, în lume se înregistrează, în fiecare lună, doar unul sau două cutremure cu magnitudinea mai mare de 6,5 grade. Dar luna aprilie a acestui a an a fost neobişnuit de “bogată” în asemenea evenimente seismice majore, arată un timelapse realizat de Pacific Tsunami Warning Center (PTWC), notează descoperă.ro.
În luna aprilie 2014, au avut loc 13 cutremure majore, dintre care cinci, cu magnitudini mai mari de 7,8, au determinat emiterea unor alerte de tsunami.
Reprezentanţii PTWC spun că, în ceea ce priveşte datele înregistrate de această instituţie, luna aprilie a acestui an a fost un record.
Cutremure au loc în lume în fiecare zi, cele mici survenind des, cel puţin o dată pe oră. Cele moderate sau puternice sunt mai rare, dar luna trecută au fost neobişnuit de numeroase, după cum arată timelapse-ul realizat de PTWC, care prezintă cutremurele cu magnitudini mari şi mijlocii care au avut loc de la începutul anului 2014.
La 1 aprilie 2014, un seism cu magnitudinea de 8,2 grade a zguduit Chile; la 13 aprilie, un alt cutremur puternic, cu magnitudinea de 7,6 grade, a lovit Insulele Solomon din Pacificul de Sud.
Activitatea seismică a continuat, la un nivel ridicat, toată luna, dar ceea ce i-a uimit pe specialişti a fost numărul mare de cutremure care nu au avut legătură cu aceste două evenimente majore: a survenit un număr neaşteptat de mare de cutremure izolate, mai puternice decât de obicei, în Nicaragua, Mexic, Canada, chiar şi unul cu totul neobişnuit în Atlanticul de Sud.
http://www.youtube.com/watch?v=KTzVXlAvsZg
Pentru moment, specialiştii din cadrul PTWC nu au dat nicio explicaţie acestei intensificări neobişnuite a activităţii seismice a Pământului.
C.A.