-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 3:42
No menu items!

APMGR cere schimbarea legislației: ”În 2015, au dispărut 700 de medicamente ieftine”

spot_img

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) îi cere Parlamentului să introducă un calcul diferentiat al taxei clawback, aceasta fiind considerată singura măsură care ar putea scoate din criză industria farmaceutică locală și opri dispariția medicamentelor ieftine de pe piață.

”În acest moment, depinde doar de parlamentari și de oamenii politici să oprească declinul industriei farmaceutice locale și să se asigure că pacienții își găsesc medicamentele de zi cu zi în farmacii. Trebuie să subliniem că introducerea calcului diferențiat al taxei clawback nu are niciun efect asupra bugetului de stat, dimpotrivă, el va avea efecte pozitive, pentru ca medicamentele ieftine vor rămane pe piață și nu vor fi înlocuite de alternative mai scumpe” a declarat Dragoș Damian, președintele APMGR.

Argumentele APMGR:

  • S-a ajuns într-o situație critică, atât în ceea ce privește accesul pacienților la medicamente ieftine, cât și în ceea ce privește supraviețuirea industriei locale producătoare de medicamente cu prescripție.
  • În România, se produc exclusiv medicamente generice. Companiile membre ale APMGR, în majoritatea lor companii cu investiții industriale semnificative asigură peste 8.000 de locuri de munca directe și 15.000 de locuri de muncă în industriile conexe.
  • Din cauza cadrului fiscal și a politicii de preturi complet nefavorabile industriei producătoare de medicamente generice, mii de medicamente cu prețuri accesibile au dispărut de pe piață, iar linii intregi de producție de medicamente cu prescripție au fost închise. Conform datelor APMGR, peste 2.000 de medicamente cu prețuri accesibile au disparut deja de pe piață în ultimii ani, dintre care 700 de medicamente au dispărut numai in 2015.
  • Medicamente generice au prețuri accesibile și sunt esențiale pentru milioane de pacienți, mai ales pentru cei cronici, care se adreseaza unor arii terapeutice de bază precum: boli cardiovasculare și digestive, cancer, boli ale sistemului nervos central și ale aparatului respirator.
  • În ultima perioadă, aproape 500 de salariați au fost disponibilizați, iar această tendință va continua dacă autoritățile mențin același cadru de reglementare. Producătorii locali vor fi forțați să-și închidă facilitățile de producție din România, să-și reducă drastic portofoliul de produse, să facă disponibilizări și să amâne investiții în producție.
  • Toată industria producătoare de medicamente generice trece de peste patru ani printr-un proces periculos de decapitalizare și decompetitivizare în conditiile în care companiile membre APMGR au plătit pentru taxa clawback peste 1 miliard RON în perioada 2012-2015.
  • Proiectul de lege care prevede formula de calcul diferențiat a taxei clawback pentru medicamentele generice mai are nevoie doar de votul Comisiei pentru Buget, Finanțe și Bănci din Camera Deputaților și al plenului Camerei Deputaților pentru a fi adoptat.
  • Medicamentul generic este produsul care conține aceleași substanțe active ca și medicamentul original (inovativ), dar are un preț mai scăzut. Medicamentele generice sunt lansate la câțiva ani după ce expiră patentul pentru medicamentele originale.

În mod tradițional, producătorii de generice și producătorii de inovative, aflați pe poziții divergente, încearcă să obțină o legislație cât mai favorabilă pentru business-urile proprii în ceea ce privește taxa clawback și listele de compensate.

V.B.