Președinta Asociației Medicilor de Familie București, Sandra Alexiu, face un apel către toată populația îndemnând la întărirea legăturii cu propriul medic de familie, mai ales în cazul celor care nu au mai comunicat cu acesta de multă vreme. În același timp, ea explică și ce persoane sunt mai expuse la riscul îmbolnăvirii.
„Fac un apel către populație: dacă nu știu ce medic de familie au sau dacă nu au mai interacționat de mult cu el, este momentul să ia legătura cu el. Toți trebuie să identifice cea mai bună cale de comunicare cu medicul de familie, să-și construiască o relație de încredere și comunicare cu acesta, pentru că numai așa vor putea să colaboreze cel mai bine la nevoie”, a declarat medicul pentru Libertatea.
Oricine trebuie să aibă acasă un stoc minim de medicamente necesare, dar nu neapărat ceva în plus față de ce exista până acum în orice casă, pentru că altceva este mult mai important: „(trusa medicală – n.r.) nu trebuie să conțină nimic în plus față de cea de până acum – paracetamol, picături de nas, un antinevralgic, un antiinflamator, un termometru”. „Dar să știți că nu aici se dă bătălia. Nu cel care are toate medicamentele acasă are mai multe șanse de vindecare… Bătălia e dată de propria imunitate. De genetica fiecăruia, de stilul de viață pe care l-a dus până acum, de cum s-a hrănit, cum s-a odihnit toată viața. Dacă te schimbi acum, nu rezolvi nimic”, a explicat Alexiu.
În cazul unei desaturări îngrijorătoare de oxigen, medicul spune că aceasta înseamnă sub 94%, dar nu e nevoie de un aparat pentru a realiza că s-a produs.. „Apar semne precum o respirație îngreunată sau nevoia de a deschide fereastra. Atunci trebuie sunat imediat medicul de familie, care va decide direcția terapeutică ce trebuie urmată, pentru că lucrurile se pot înrăutăți repede”, spune medicul.
Mesajul Sandrei Alexiu către populație este chiar pe relația cu medicul de familie, asupra căreia insistă. „Este extrem de important în noul context. Fiecare om trebuie să afle ce medic de familie are, dacă nu a făcut-o până acum, și să-și construiască o cale eficientă de comunicare cu el. Va fi vitală în caz de nevoie. Celor anxioși și speriați și de boală, și de spital le scade saturația de oxigen numai când nu le răspunde la telefon nimeni de la DSP! De aceea, sunt importante și mesajele care ajung la oameni”, a spus Sandra Alexiu.