Instituții fundamentale ale statului, precum Biserica Ortodoxă Română, Ministerul Apărării Naționale, Președinția României, Ministerul Afacerilor Interne, prin vocea ministrului Cătălin Predoiu, au transmis în ultimele 48 de ore apeluri către români pe care îi îndeamnă la unitate și calm, arătând că drumul european al României și drepturile fundamentale, garantate de Constituție, trebuie apărate.
În mesajul transmis de ziua Constituției, ministrul Afacerilor de Interne, Cătălin Predoiu, a precizat că România a fost atacată „asimetric”, iar votul a fost influențat prin „mijloace tehnologice de ultimă generație”. Predoiu a avertizat că atacul este încă în desfășurare.
”În acest an, împrejurări recente și în plină desfășurare, la care nu credeam că vom mai asista vreodată, au adus în prim-plan situații în care țara noastră a fost atacată asimetric, iar integritatea unui drept esențial – dreptul la vot – a fost influențată prin mijloace tehnologice de ultimă generație, distorsionând un proces fundamental pentru exprimarea corectă și autentică a voinței poporului.
Mai ales în astfel de momente, trebuie să ne bazăm pe Constituția noastră, pe valorile noastre și pe modul nostru de viață, câștigate de înaintași cu jertfă și sacrificii”, a afirmat Predoiu.
Atacul asimetric este o formă de agresiune sau conflict în care partea atacatoare utilizează tactici, tehnici sau strategii neconvenționale sau inegalate pentru a obține un avantaj asupra adversarului.
Acest tip de atac se caracterizează prin faptul că nu se desfășoară în mod direct sau frontal, ci prin exploatarea punctelor slabe sau vulnerabilități ale adversarului.
Iohannis: Să rămânem uniți în apărarea democrației noastre
Preşedintele Klaus Iohannis afirmă, în mesajul transmis duminică, de Ziua Constituţiei, că ne aflăm într-un moment de profundă responsabilitate faţă de valorile care ne caracterizează ca naţiune şi că, în faţa provocărilor de orice natură, avem responsabilitatea să rămânem uniţi în apărarea democraţiei noastre şi să construim un viitor mai bun, sub protecţia unei Constituţii care asigură şi garantează echilibrul democratic.
”În urmă cu 35 de ani, prăbuşirea regimului totalitar din Decembrie 1989 a marcat şi începutul reconstrucţiei statului, iar aspiraţiile cetăţenilor au dobândit expresia unei noi legi fundamentale care să guverneze societatea noastră – Constituţia României. Aceasta a pus bazele unui stat de drept, în armonie cu evoluţiile democratice ale statelor europene şi cu valorile comune ale constituţionalismului european.
Astăzi, când celebrăm Ziua Constituţiei, temelia statului nostru democratic şi a drepturilor fundamentale, ne aflăm într-un moment de profundă responsabilitate faţă de valorile care ne caracterizează ca naţiune.
Constituţia României defineşte cadrul în care statul şi viaţa politică funcţionează, fiind un scut împotriva ameninţărilor la adresa democraţiei. În perioade tumultoase, instituţiile statului sunt chemate să acţioneze cu calm, înţelepciune şi respect faţă de lege, Constituţie şi democraţie. Ne revine însă această datorie la nivel individual, deopotrivă.
Constituţia este cel mai important act juridic menit a asigura suveranitatea naţională, pluralismul politic şi independenţa statului român. Legea fundamentală este un angajament pentru democraţie, libertate şi apărarea drepturilor cetăţeneşti, care trebuie respectată nu doar în litera, ci şi în spiritul ei.
Aderarea României la NATO şi integrarea în Uniunea Europeană, fundamentate pe democraţie şi statul de drept, sunt direcţii constituţionale ireversibile, garanţii ale valorilor înscrise în Constituţie şi expresia voinţei cetăţenilor români de a conferi stabilitate în plan politic, militar şi economic statului nostru.
În cele două mandate de Preşedinte, am vegheat la respectarea Constituţiei şi a valorilor sale fundamentale în virtutea rolului constituţional, iar deciziile pe care le-am luat au avut la bază principiul apărării democraţiei.
În faţa provocărilor de orice natură – politice, sociale, economice, geostrategice – avem responsabilitatea să rămânem uniţi în apărarea democraţiei noastre şi să construim un viitor mai bun, sub protecţia unei Constituţii care asigură şi garantează echilibrul democratic”, a precizat Iohannis.
MApN: Aceste manipulări au rolul de a induce panica în rândul populației
Numeroase știri false circulă zilele acestea în mediul online, în special pe TikTok, cu scopul de a induce panică printre cetățeni. Avertismentul vine din partea Ministerului Apărării Naţionale care semnalează că astfel de dezinformări fac parte din campanii susținute de actori statali.
Printre cele mai virale fake news-uri se numără imaginile cu tancuri și mașini blindate pe drumurile din România, însoțite de mesajul „vine războiul” și care sunt prezentate ca fiind realizate pe 7 decembrie.
MApN avertizează că aceste imagini sunt făcute pe 1 decembrie, atunci când mijloacele de luptă au participat la parada militară organizată în Bucureşti, cu ocazia Zilei Naţionale.
De asemenea, în mediul online au circulat și informații false despre recrutarea tinerilor sau mobilizarea rezerviștilor pentru a fi trimiși în Ucraina.
MApN nu exclude posibilitatea apariției unor astfel de fake news-uri și în perioada următoare și atrage atenția asupra informării din surse oficiale și prin intermediul site-ului inforadar.mapn.ro.
BOR, semnal de alarmă
Biserica promovează pacea şi unitatea, nu protestele şi dezbinarea, a transmis și Patriarhia Română.
Mesajul a venit în contextul în care pe grupurile reprezentanţilor unor partide politice se menţiona că aceştia vor merge duminică în parohii pentru mobilizarea credincioşilor, în vederea organizării unor proteste şi mişcări de stradă împotriva Curţii Constituţionale a României.
„Pe grupurile reprezentanţilor unor partide politice, s-a stabilit ca aceştia să meargă duminică, 8 decembrie 2024, în parohii, pentru mobilizarea credincioşilor, în vederea organizării unor proteste şi mişcări de stradă împotriva Curţii Constituţionale a României şi a altor instituţii ale statului român. În acest context, adresăm un îndemn către parohiile şi mănăstirile din Arhiepiscopia Bucureştilor, precum şi către parohiile şi mănăstirile din celelalte eparhii ca preoţii, monahii şi credincioşii să nu se implice şi să nu participe la astfel de acţiuni contrare atât legii, cât şi păcii sociale. Astfel de instigări pot avea consecinţe negative, atât asupra clericilor, cât şi asupra credincioşilor”, se arată într-un comunicat.
Biserica promovează rugăciunea şi pacea sufletească pentru binele societăţii, mai menționează sursa citată.
Adina Bucur