Doi medici români cer imperativ eliminarea a două medicamente din protocolul de tratament împotriva COVID, din cauza efectelor adverse foarte puternice.
Conf. dr. Ionuț Nistor și prof. dr. Cristian Băicuș au analizat mai multe studii internaționale efectuate pe hidroxiclorochină și Lopinavir/ Ritonavir și susțin că acestea nu au ”beneficii dovedite” și prezintă ”risc asociat prezenței în număr crescut al efectelor adverse”. Ei au trimis o adresă către Ministerul Sănătății și INSP în care solicită scoaterea substanțelor din tratamentul bolnavilor de COVID.
Conf. dr. Ionuț Nistor este medic nefrolog la Spitalul Parhon din Iași și cadru didactic al UMF Iași. Prof. dr. Cristian Băicuș este şeful secţiei de medicină internă de la Spitalul Colentina din București. Cei doi medici au analizat cercetările efectuate, de la începutul pandemiei, pe cele două medicamente din postura de specialiști ai Cochrane, o organizație internațională neguvernamentală formată din medici și cercetători în domeniul medical, care promovează medicina ”bazată pe dovezi”. Plaquenil (hidroxiclorochina) și Kaletra (Lopinavir/Ritonavir) se află, împreună cu Remdesivir, pe schema de tratament pentru bolnavii care au forme medii spre severe de COVID-19. Conform Ordinului de ministru nr. 487/23.03.2020, pentru aprobarea protocolului de tratament al infecției cu virusul SARS-COV-2, substanțele sunt incluse în protocoalele obligatorii pe care medicii infecționiști trebuie să le urmeze în tratarea pacienților cu COVID.
Conform celor doi specialiști, suntem una dintre puținele țări din Europa care încă folosesc aceste scheme de tratament. Alte state au schimbat între timp protocoalele. Franța, Italia și Belgia au eliminat hidroxiclorochina din protocolul terapeutic al bolnavilor de COVID încă din mai, după ce Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că întrerupe testele clinice cu acest medicament, ca urmare a unui studiu ce a arătat că hidroxiclorochina e periculoasă.
Prof. dr. Cristian Băicuș spune că Plaquenil (hidroxiclorochina) a fost introdus în protocoalele de tratament pentru COVID-19 din întreaga lume după ce o serie de studii observaționale au arătat, la începutul pandemiei, că ar fi ameliorat condiția celor infectați cu COVID-19.
”Este posibil ca hidroxiclorochina să reducă durata simptomelor cu câteva zile. La cei neinternați, nu reduce riscul de spitalizare. În privința efectelor adverse, majoritatea studiilor/metaanalizelor nu au arătat că hidroxiclorochina ar produce efecte adverse serioase, însă cum s-a constatat subraportarea efectelor adverse, este posibil ca creșterea mortalității observată în cinci dintre metaanalizele de studii clinice randomizate să fie rezultatul unor efecte adverse serioase”, mai notează, în concluzii, dr. Băicuș.
Celelalte studii analizate de medicul ieșean au evidențiat faptul că, pe lângă lipsa unor beneficii reale, tratamentul cu Kaletra producea efecte adverse gastro-intestinale – în unele cazuri atât de puternice, încât a fost întrerupt studiul. ”Având în vedere absența beneficiilor dovedite atât pentru Lopinavir-Ritonavir, cât și a hidroxiclorochinei și a decelării unui risc asociat prezenței în număr crescut al efectelor adverse, considerăm necesară modificarea de urgență a ordinului MS și modificarea protocolului terapeutic”, notează cei doi medici în adresa trimisă către Ministerul Sănătății și Institutul Național de Sănătate Publică.