-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 4:28
No menu items!

Aparatele de plasmă pentru COVID, retrase de donator din spitale. Firma acuză Ministerul Sănătății de indolență

spot_img

Aparatele pentru transferul de plasmă în cazul pacienților cu forme grave de COVID-19 au fost retrase din spitalele și centrele de transfuzie din trei județe. Compania care a donat echipamentele spune că a luat decizia din cauza indiferenței de care a dat dovadă Ministerul Sănătății.

Firma acuză statul că nu și-a respectat angajamentul de a face o campanie de informare și mobilizare a pacienților vindecați pentru donarea plasmei de care au nevoie bolnavii. Compania farmaceutică a donat statului român 50 de aparate pentru transferul plasmei. 18 dintre acestea au ajuns în diferite spitale și centre de transfuzii din țară.

”Au mai rămas 32 de aparate pe care le-am oferit încă de pe 3 aprilie, însă Ministerul Sănătății nu a putut nici până astăzi să ne indice unde să le instalăm, în condițiile în care, în momentul de față, sunt cel puțin 22 de centre de transfuzie care nu au un astfel de echipament”, spune Florin Hozoc, directorul firmei donatoare, potrivit Antena3.
Firma acuză Ministerul Sănătății că nu și-a respectat o obligație majoră din protocolul de donație, și anume să organizeze o campanie de informare și de promovare a donării de plasmă convalescentă, ceea ce a făcut ca numărul de donatori să fie foarte mic. De aceea, aparatele vor fi retrase din centrele de transfuzie din Iași, Giurgiu și Alba.

La Iași, doar 6 oameni au donat plasmă și toți sunt medici afectați de COVID-19.

Conducerea spitalelor și centrelor de transfuzie se apără și spun că persoanele vindecate fie au refuzat să doneze sânge, fie nu se încadrează în parametrii ceruți pentru transfer.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, declară că a făcut tot ce a fost necesar pentru buna funcționare a acestui program, adică a creat cadrul legal dar și protocoalele.

”Suntem și am fost deschiși tot timpul la orice formă de tratament a infecției COVID; de aceea am și răspuns prompt la inițiativa domnului Hozoc, dar rămâne ca în timpul doi, INHT-ul să își gestioneze, prin centrele din teritoriu, posibilitatea de a face această operațiune, dar și de a găsi donatori.

La nivelul ministerului noi am făcut prin comisiile de specialitate atât protocolul de prelevare, cât și de administrare a plasmei. Deci, ce ține de ministerul Sănătății ca protocoale, atât de recoltare, prelevare, cât și de tratamente, există. Rămâne doar ca la nivelul centrelor de recoltare să se prezinte sau să ajungă acești donatori”, a declarat ministrul.