-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 7:42
No menu items!

Anunț oficial al Berlinului: Germania este pregătită de o „limitare” a accesului Rusiei la SWIFT

spot_img

Germania se declară sâmbătă pregătită să accepte o ”restricţionare ţintită” a accesului Rusiei la platforma interbancară SWIFT, ca represalii faţă de invazia rusă a Ucrainei, dar vrea o ”limitare a pagubelor colaterale” ale unei astfel de măsuri, relatează AFP.

„Lucrăm la modul în care să se limiteze pagube colaterale ale unei deconectări de la SWIFT”, anunţă într-un comunicat miniştri germani de Externe Annalena Barbock şi al Economiei Robert Habeck.

„Avem nevoie de restricţii ţintitte şi funţcionale”, subliniază cei doi miniştri.

Germania, criticată dur din cauză că s-a opus iniţial unei suspendări a gazoductului Nord Stream 2, a fost acuzată de complezenţă faţă de Rusia şi din cauza refuzului Cancelariei de a exclude Moscova din SWIFT.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a denunţat sâmbătă, la Berlin, drept „egoism” această atitudine a vecinului său. „Am venit aici, la cancelarul Olaf Scholz, pentru a zgudui conştiinţele, pentrua zgudui conştinţa Germaniei”, spunea el. 

Kievul a avut acceeaşi poziţie, iar preşedintele ucrainean a îndemnat sâmbătă Berlinul ”să aibă curajul” să blocheze accesul Rusiei la SWIFT.

”Aproape toate statele UE sunt în favoarea excluderii Rusiei din SWIFT”, sublinia el.

Europenii, mult timp în disensiune, s-au pronuţat până la urmă, unul câte unul, în favoarea excluderii.

Cancelarul austriac Karl Nehammer s-a răzgândit vineri.

El a catalogat această măsură drept ”un pas foarte eficient” şi pledează de-acum ”în favoarea unei excluderi a Rusiei din SWIFT”.

Şeful Guvernului italian Mario Draghi i-a promis sâmbătă preşedintelui ucrainean susţinerea deplină a sancţiunilor UE, ”inclusiv cele cu privire la SWIFT”.

Guvernul ungar, prezentat iniţial ca ostil, a dezminţit sâmbătă că s-a opus unei excluderi a Rusiei din sistemul SWIFT.

Ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto a denunţat, în acest sens, ”fake news”, pe contul său de Facebook.

”Noi nu ne-am pronunţat niciodată împotriva unei propuneri de sanţciuni, nu am blocat nimic”, dă el asigurări.

Astfel, Germania părea singură, în contextul în care importă 55% dintre gazele sale naturale din Rusia şi se teme că nu-şi poate plăti factura la energie.

Suspendarea Rusiei de la SWIFT ”ar însemna un risc mare ca Germania să nu se aprovizioneze cu gaze naturale şi materii prime” din Rusia, declara săptămâna aceasta ministrul german al Finanţelor Christian Lindner.

Excluderea unei ţări din acest sistem de mesagerie care permite plăţi interbancare între instituţii din întreaga lume este considerată o ”armă atomică” în domenul financiar.

Deconectarea unui stat de la SWIFT înseamnă împiedicarea propriilor bănci să facă tranzacţii cu bănci din ţara sancţionată.

Berlinul consideră, de asemenea, că această măsură poate fi ineficientă, în contextul în care Moscova a ţesut în paralel legături strânse cu China. ”Mi-e teamă că Vladimir Putin a implementat de mult timp o alternativă acestui sistem SWIFT”, declara Christian Lindner.

R. Dan