-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 4:31
No menu items!

Anunț de ultimă oră al ministrului educației: „Va exista înțelegere!”

spot_img

Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a dat din nou asigurări că Evaluarea Națională și Bacalaureatul se vor desfășura cu prezența fizică a elevilor chiar și în localitățile care se vor afla în carantină. Ministrul a precizat că a inițiat discuții la nivelul CNSU și că este optimist că se va face o excepție, iar elevii din anii terminali vor susține examenele naționale în sălile de clasă, așa cum este normal.

Acest an școlar 2020-2021 se va încheia. Examenele naționale, în acest an școlar, se vor derula. Se vor derula cu prezența fizică. Chiar și în localitățile carantinate. Am inițiat discuții la nivelul Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU), discuții care mă îndreptățesc să sper că va exista înțelegere din partea colegilor pentru a se acorda permisiunea, pentru a se face o excepție, pentru susținerea examenelor naționale având în vedere importanța lor pentru viitorul oricărui tânăr”, a spus Sorin Cîmpeanu la Pro TV.

Un anunț oficial pe această temă va fi făcut, totuși, în apropierea examenelor naționale, în funcție de evoluția epidemiologică. 

Și Evaluarea Națională, și Bacalaureatul sunt determinante pentru viitorul tinerilor. Sunt convins că va exista această înțelegere, dacă va fi cazul. Sperăm să nu fie cazul, să nu fie localități carantinate. Acest lucru va putea fi stabilit și confirmat doar în apropiere, în funcție de evoluția epidemiologică. Într-o perioadă de criză pandemică, din păcate, nu suntem capabili, nu este niciun sistem capabil, să asigure predictibilitate”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

Ministerul Educației, “finanțări fără precedent” din PNRR

În final, ministrul a subliniat că, în perioada pandemiei de COVID-19, au ieșit la suprafață problemele reale cu care se confruntă sistemul de învățământ din România. Ministrul Educației anunță că situația se va schimba, mai ales că instituția pe care o conduce va primi sume importante din partea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Școala românească trebuie să se îndrepte spre un viitor cu clasă. În această perioadă, au fost scoase în evideță toate problemele cronice ale sistemului de educație din România. Sigur, asta prezintă și oportunități. Dacă tot le-am vizualizat atât de clar, dacă tot nu le mai poate nega nimeni, suntem obligați să acționăm mai determinați decât am făcut-o până acum. Avem și oportunitatea unei finanțări fără precedent din Planul Național de Redresare și Reziliență.

Aș vrea să reamintesc faptul că acest Plan a plecat cu investiții de un miliar de euro pentru educație, iar acum suntem în negocieri cu Comisia de 4,41 miliarde de euro, deci ar fi și resurse. Mai este încă un avantaj. După ce vom fi încheiat această perioadă de criză pandemică, și cu siguranță o vom încheia, sperăm, cu toții, cât mai curând, cine își imaginează că școala își va reveni exact în momentul în care pandemia a găsit școala, momentul martie 2020, se înșeală”, a mai spus ministrul educației.