-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 2:05
No menu items!

Anul școlar va fi împărțit în cinci module. Tezele dispar (proiect)

spot_img

Structura anului școlar s-ar putea modifica radical. Ministerul Educației va propune un an școlar cu cinci module, separate de vacanțe, unele mai scurte, altele mai lungi. Mai mult, tezele ar urma să dispară, arată surse citate de Antena 3.  

Potrivit surselor citate, ministrul Educației și echipa sa își doresc cinci module de învățare. Aceste module ar urma să fie împărțite pe o perioadă cuprinsă între șase și opt săptămâni. 

De asemenea, anul școlar următor 2022-2023, ar urma să fie mai lung. Ar începe pe data 5 septembrie și se va încheia pe data de 16 iunie, ceea ce înseamnă că ar urma să aibă 36 de săptămâni, și nu 34 ca în prezent.  

Mai mult, tezele ar urma să fie înlocuite de cinci evaluări sumative. 

Cum ar urma să arate școala românească

Modul 1: 5 septembrie – 21 octombrie 2022
Vacanță toamnă: 24 – 28 octombrie 2022
Modul 2: 31 octombrie – 21 decembrie 2022
Vacanță iarnă: 22 decembrie – 6 ianuarie 2023
Modul 3: 9 ianuarie – 3 februarie 2023
Vacanță intersemestrială: 6 februarie – 10 februarie 2023
Modul 4: 13 februarie – 6 aprilie 2023
Vacanță primăvară: 7 aprilie – 18 aprilie 2023
Modul 5: 19 aprilie – 16 iunie 2023
Vacanță de vară: 17 iunie – 4 septembrie 2023

„Noutatea este că, practic, nu ni s-a spus acest lucru, dar pe cale de consecință asta rezultă: nu vom mai avea teze și nici semestre. Având în vedere că sunt cinci module, nu avem cum să avem cinci teze pentru că ar fi foarte, foarte mult, de aceea o parte din discuția pe trimestre a căzut, pentru că ar fi însemnat să avem 3 teze încercând să echilibrăm modulele de învățare. Astfel s-a renunțat la ideea de trimestre”, a declarat Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, într-o intervenție la Antena 3. 

„Anul școlar să înceapă pe data de 5 septembrie, prima zi de luni a lunii septembrie, și să se încheie pe 16 iunie. Să avem un număr de cinci vacanțe. În primul rând, o vacanță la finalul lunii octombrie, de o săptămână, după primul modul de învățare, pentru toți elevii. În octombrie, pentru toți elevii, subliniez, pentru că cei din învățământ primar și grădinița aveau, cei din gimnaziu și liceu nu aveau, acum propunerea este pentru toți elevii și preșcolarii  – să aibă această vacanță la final de luna octombrie.

A doua vacanță să fie de sărbătorile de iarnă și să fie cu o durată consistentă, să înceapă undeva la 22 – 23 decembrie și să fie până pe 8 ianuarie, deci să avem 18 zile de vacanță de iarnă.

A treia vacanță să fie în luna februarie, o săptămână.

A patra vacanță să fie de sărbătorile pascale, în anul 2023 putem să avem o vacanță de aproape două săptămâni, care să includă și sărbătorile pascale ortodoxe și pe cele catolice. Și, de asemenea, să avem și o vacanță de vară care ar putea să înceapă pe data de 17 iunie și să se termine pe data de 4 septembrie.

Acestea sunt cele cinci vacanțe, deci asta ar trebui să rămână un lucru clar, vedem dacă vor fi trimestre sau semestre”, spunea ministrul Sorin Cîmpeanu pe 27 februarie, potrivit EduPedu

Raluca Dan