2.2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 0:02
No menu items!

Anul electoral 2024 zguduie lumea din temelii. SUA, Rusia și statele europene își aleg liderii care decid între pace și război

spot_img

Anul următor va fi unul decisiv pentru omenire. Patru dintre cele mai mari puteri de pe glob au alegeri cruciale, iar rezultatele vor decide însăși existența lumii, așa cum o cunoaștem, arată o analiză realizată de Ana Maria Roman, realizator News Hour with CNN, Antena 3.

Rusia își alege președintele pentru următorii cinci ani și este greu de crezut că Vladimir Putin va fi schimbat de la putere, indiferent de opinia alegătorilor.

India, putere nucleară care a devenit oficial cea mai populată țară din lume, va avea scrutin general în aprilie-mai, în urma căruia va veni la putere un nou guvern.

În statele din Uniunea Europeană, în alegerile europarlamentare, vor încerca să-și facă loc și să adune cât mai multe voturi partidele populiste şi naționaliste, care speculează dezamăgirea și disperarea oamenilor. În multe cazuri, este vorba despre formațiuni pro-Kremlin în discurs și ideologie.

De asemenea, în SUA, în noiembrie 2024, va fi ales noul lider al lumii libere, la Casa Albă.

Jurnaliștii Worldview Stratfor au făcut un calcul şi au constatat că aceste alegeri vor implica o populație de aproximativ 2,3 miliarde de oameni din state care cumulează un Produs Intern Brut de aproximativ 42 de mii de miliarde de dolari.

Alegeri parlamentare în Europa

Pe lângă alegerile enunțate în 2024, perioada următoarelor 12 – 14 luni vine și cu alegeri legislative în Europa.

Practic, statele de pe flancul estic al NATO şi vecinii Ucrainei – zone extrem de importante în contextul războiului – îşi vor desemna guvernele și își vor nominaliza noii președinți. 

  • În Polonia, la mijlocul acestei luni, au loc alegeri parlamentare, iar PiS, actuala formațiune de guvernământ, speră să poată rămâne la putere, obiectiv pentru care și-a tensionat, conștient, relațiile cu Ucraina în scandalul cerealelor. 
  • Finlanda, primită anul acesta în NATO, are alegeri prezidențiale în ianuarie 2024.
  • Lituania are un scrutin parlamentar în luna octombrie, anul viitor.
  • Slovacia, unde alegătorii au propulsat recent pe primul loc partidul unui lider pro-Rusia, își alege președintele în aprilie 2024.
  • România, la rândul său, are alegeri legislative şi prezidențiale în toamna anului viitor.

Sunt alegeri și în Olanda, peste o lună, și în Austria, în septembrie 2024, aceste țări fiind cele care țin în mână soarta aderării Bulgariei și României la Schengen.

Pe lângă țările UE, sunt două state unde Rusia va urmări cu atenție procesul electoral și va încerca să își sporească influența: Republica Moldova și Georgia.

Nu este clar dacă Zelenski va organiza alegerile care riscă să-l lase fără mandat prezidențial

Moldova îşi va alege președintele în septembrie 2024, iar Georgia, parlamentul şi președintele în octombrie anul viitor.

Nu este clar dacă vor fi alegeri prezidențiale în Ucraina. În mod normal, mandatul lui Volodimir Zelenski expiră în martie 2024, însă legea interzice alegerile pe timp de război.

Totuși, președintele ucrainean le-a transmis însă liderilor din Occident că ar putea organiza alegeri, dacă va primi un ajutor financiar de peste 135 de milioane de dolari, cât se estimează că ar costa acest scrutin pe timp de pace.