6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 21:19
No menu items!

Antonescu face curte popularilor europeni țintind spre conservatorii britanici din PE

spot_img

Agitaţie în rândurile liberale. Mulți se întreabă ce a vrut să spună liderul Crin Antonescu într-un interviu acordat publicaţiei spaniole El Mundo când a lăudat grupul popularilor europeni pentru programul său politic şi a dezvăluit că în PNL există o componentă conservatoare care situează partidul aproape de familia Popularilor Europeni. Potrivit unor surse, o eventuală apropiere de PPE în dauna ALDE, grupul europralamentar la care este afiliat PNL, nu a existat niciodată în rândurile liberale.

Aceleaşi surse ne-au dezvăluit că Antonescu a comis, din neştiinţă o eroare: este mare admirator al conservatorilor britanici care au părăsit însă PPE încă din 2009 şi tot încearcă să înjghebe un nou grup politic în Parlamentul European. O idee care i-ar surâde şi preşedintelui liberal. Antonescu a declarat pentru El Mundo că există în rândul liberalilor o componentă conservatoare care situează partidul aproape de familia Popularilor Europeni, din care mai fac parte PDL, UDMR şi PNŢCD.
„Ne simţim foarte bine în grupul liberal, am avut întotdeauna parte de sprijinul colegilor noştri, dar pe de altă parte ne uitam cu interes la PPE, pentru că în ceea ce priveşte programul politic, acesta are multe similitudini cu al nostru. Partidul Naţional Liberal din România se află mai la dreapta faţă de liberalii europeni în general”, a explicat Crin Antonescu, ca reacţie la speculaţia presei de la Bruxelles, potrivit căreia PNL, care face parte din familia politică a liberalilor europeni – ALDE, ar dori să se alăture Partidului Popular European, pe fondul apropierii alegerilor pentru Parlamentul European (PE).

Renate Weber, surprinsă de afirmaţiile liderului liberal

Afirmaţia a provocat agitaţie în rândurile liberale. Europarlamentarul PNL Renate Weber s-a arătat surprinsă de afirmaţiile liderului, ea precizând că se simte „foarte apropiată” de grupul liberal din PE. „Mi-ar părea rău dacă PNL ar face un pas către PPE. E foarte adevărat că la nivelul PE, grupul liberal este un grup de centru-stânga, în timp ce acasă, PNL susţine tot timpul că este de fapt de centru-dreapta. Repet, însă, mie mi-ar părea foarte rău să se întâmple aşa ceva, dar, repet, deocamdată nici nu au existat discuţii, a fost strict exprimarea poziţiei domnului Antonescu. Îmi imaginez că în PNL, dacă s-ar pune problema, ar fi mai întâi discuţii ample pe tema aceasta”, a afirmat Weber. „M-a surprins această afirmaţie din interviul domnului Antonescu. Fără doar şi poate, există în PNL şi o anumită parte care este, să spunem aşa, mai conservatoare şi poate din perspectiva aceasta s-ar simţi mai apropiat de Partidul Popularilor Europeni, dar pe mine, personal, m-a surprins, pentru că până acum, de fapt, nu am avut deloc nicio discuţie în sensul acesta, grupul liberalilor europeni din Parlamentul European tocmai a fost la Bucureşti acum vreo două-trei săptămâni şi iarăşi nu a existat nicio discuţie în sensul acesta”, a continuat eurodeputatul PNL.

PNL nu părăseşte ALDE pentru alipirea la PPE

Potrivit însă unor surse din cadrul conducerii PNL, nici nu se pune problema părăsirii ALDE pentru alipirea la PPE. Nu am discutat niciodată o astfel de acţiune în PNL. Acest lucru presupune coabitarea în PPE cu PDL, lucru care nu se va întâmpla pentru mult timp de acum încolo”, ne-au declarat aceleaşi surse. Totuşi afirmaţiile lui Antonescu conţin un miez de adevăr. Preşedintele PNL urmăreşte cu mult interes acţiunile conservatorilor britanici, foşti membri ai grupului popularilor europeni. Nu numai Ponta îi admiră, ci şi Antonescu. Doar că el a făcut o confuzie. Conservatorii au părăsit PPE încă din 2009 şi de atunci încoace tot încearcă să creeze un nou grup în Parlamentul European, adunând scepticii în jurul lor. Dacă vor reuşi să construiască un grup puternic nu este exclusă o mutare dinspre ALDE spre conservatori”, ne-a explicat, sub semnul anonimatului, un europarlamentar liberal unde bate Antonescu cu astfel de poziţii publice.

Conservatorii britanici au părăsit rândurile grupului PPE de centru-dreapta

Conservatorii britanici au părăsit , în luna martie 2009, rândurile grupului PPE, de centru-dreapta. Decizia a fost luată atunci în perspectiva alegerilor europene din 7 iunie acelaşi an care au avut loc în toate cele 27 state membre ale Uniunii Europene. Liderul Partidului Conservator, David Cameron, se pronunţase încă din 2006 împotriva rămânerii formaţiunii sale în interiorul PPE-DE, ca urmare a dezacordurilor existente asupra tratatului de reformă a UE. Deveniţi eurosceptici, conservatorii britanici încearcă în prezent să-şi constituie propria lor grupare politică în PE. La un moment dat au existat chiar speculaţii că s-ar putea să se alăture Uniunii pentru o Europă a Natiunilor (UEN), al doilea grup politic cu viziuni conservatoare din Parlamentul European. Totuşi, conservatorii englezi încearcă în continuare, prin negocieri şi discuţii cu alţi europarlamentari şi partide naţionale nemulţumite de locul pe care îl ocupă în actualul Parlament. Se pare că denumirea grupului ar putea fi cea de Conservatori Europeni. (Valeriu Moţoc)