-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 4:54
No menu items!

ANSVSA: 384 de animale au murit de ”Boala limbii albastre”, alte aproape 1.900 sunt bolnave. Evoluția geografică a bolii

spot_img

Indicele de infectare, din totalul rumegătoarelor, este de 0,02%

 vaci

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a transmis marți că 384 de animale au murit din cauza ”Bolii limbii albastre” / Bluetongue, iar 1.895 de animale au fost afectate.

Boala evoluează în 254 de comune din 26 de județe, potrivit statisticii valabile pentru 13 octombrie. Procentul animalelor afectate de boală, din totalul animalelor receptive existente în cele 26 judeţe, este de 0, 02%.

 ansvsa

Boala limbii albastre este cauzată de un virus din genul Orbivirus, care este transmis prin înţepătura unor specii de insecte hematofage, din genul Culicoides, şi nu prin contactul direct între animale. Boala afectează animalele rumegătoarele şi are caracter sezonier. Mortalitatea este variabilă, în funcţie de situaţie, morbiditatea putând ajunge, uneori, la sută la sută din efectiv. Boala nu se transmite la om prin contactul direct cu animalul bolnav. Laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sănătatea omului, potrivit ANSVSA.

Primul caz de Bluetongue din România a fost diagnosticat în luna august, în judeţul Buzău.

Instituția a mai transmis că doi zimbri din rezervaţia naturală Armeniş din Munţii Ţarcu, judeţul Caraş Severin, şi doi zimbri din Rezervaţia Haţeg-Slivuţ din judeţul Hunedoara au murit ca urmare a îmbolnăvirii cu virusul bolii limbii albastre.

Prevenirea bolii se face prin dezinsecţii periodice, pentru a distruge insectele hematofage care transmit boala.

Proprietarii de animale au obligaţia să  anunţe imediat medicul veterinar de apariţia unor semne de boală la animale, a cazurilor de moarte suspectă sau despre tăierile de necesitate.

Începând cu data de 10 octombrie 2014, zona de restricţie pentru Bluetongue a fost extinsă pe întreg teritoriul României.

Ca urmare a evoluţiei focarelor de Boală a limbii albastre şi a localizării lor geografice, teritoriul României a fost împărţit în zone de control (20 km în jurul focarelor) restul fiind zone de protecţie.

Mişcarea animalelor în interiorul acestor zone este permisă, între zonele de control şi cele de protecţie este permisă, cu destinaţia abatorizare şi cu respectarea anumitor condiţii.

Exportul de animale în ţări terţe se poate efectua, numai cu acordul ţării importatoare, în condiţiile specificate în certificarea sanitară veterinară solicitată de către ţara importatoare.

Aceste măsuri vor fi menţinute până când se vor înregistra temperaturi medii de sub 10 grade Celsius, timp de 3 zile consecutiv, condiţii în care insectele hematofage care transmit boala devin inactive, a mai transmis ANSVSA.

V.B.