Consumatorii casnici și producătorii de energie termică ce livrează căldură populației vor consuma în luna ianuarie 2% gaze de import și 98% gaze de producție internă, potrivit structurii amestecului de gaze aprobat de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), citat de Agerpres.
Consumul total de gaze în ianuarie 2016 va fi de 16,9 milioane de MWh, din care 5,9 milioane de MWh consumul clienților casnici în regim reglementat. Consumatorii non-casnici vor utiliza 8,1 milioane de MWh, iar termocentralele vor consuma 2,1 milioane de MWh, restul fiind consumul propriu tehnologic al companiilor din sectorul de gaze.
Prețul gazelor rusești de import în luna septembrie a fost de 258 de dolari pe mia de metri cubi sau 93 de lei pe MWh, cu doar 15% mai mare decât cel de producție internă, potrivit unui raport publicat luni de ANRE.
Anii trecuți, prețul gazelor importate era dublu față de cel românesc. Gazele rusești au un preț care ține cont de cotațiile petroliere, cu un decalaj de 6-9 luni.
Față de începutul anului, prețul gazelor rusești în luna septembrie a fost mai mic cu 30%. În ianuarie, acesta costa 375 de dolari pe mia de metri cubi sau 136 de lei pe MWh. Cu un an în urmă, în septembrie 2014, prețul gazelor de import era 361 dolari pe mia de metri cubi sau 114 lei pe MWh.
Prețul gazelor românești a fost 79 de lei pe MWh pe piața concurențială în luna septembrie, similar cu cel de pe parcursul întregului an. Producția internă de gaze naturale în luna septembrie 2015 a asigurat 99,97% din consumul țării.