1.7 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 11:03
No menu items!

ANPC vrea să ne scape de comisioanele băncilor

spot_img

Băncile ar putea fi obligate să nu mai perceapă comisioane pentru administrarea, depunerea și retragerea de numerar din conturile curente de bază, potrivit unui proiect de ordonanță emis de ANPC.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului susţine, în expunerea de motive a proiectului, că ţara noastră trebuie să transpună o directivă privind serviciile de plată la nivel european, astfel că trebuie să înlesnească accesul consumatorilor la serviciile bancare de plată, precum și să facă mai ușoară compararea costurilor între bănci, dar și transferul conturilor de la o bancă la alta.

Potrivit proiectului, băncile sunt obligate să ofere gratuit serviciul de deschidere, închidere și administrare a unui cont curent de bază și să nu taxeze serviciul de depunere și retragere de numerar. Pentru a înţelege mai bine comisioanele şi ca să le poată compara pentru bănci diferite, consumatorii trebuie să aibă la dispoziţie o listă a serviciilor aferente unui cont de plăţi, termenii folosiţi fiind aceiaşi, indiferent de bancă. În cazul în care serviciile sunt comune unei majorități a statelor membre, terminologia utilizată pentru definirea acestor servicii trebuie să fie standardizată la nivelul Uniunii Europene.

De asemenea, băncile ar trebui să pună la dispoziţia clienţilor un document  de informare cu privire la comisioane și glosar,  o pagină web de comparare a comisioanelor şi o procedură clară de schimbare a conturilor.

Potrivit actului normativ, un cont de plăți cu servicii de bază cuprinde următoarele servicii: a) servicii care permit toate operațiunile necesare pentru deschiderea, administrarea și închiderea unui cont de plăți; b) servicii care permit depunerea de fonduri într-un cont de plăți; c) servicii care permit retrageri de numerar pe teritoriul Uniunii Europene, dintr-un cont de plăți la ghișeu sau la bancomate, în timpul sau în afara programului de lucru al instituției de credit; d) efectuarea de operațiuni de plată printr-un card de plată, inclusiv plăți online, transferuri de credit, inclusiv ordine de plată programată la, după caz, terminale bancare, la ghișee și prin intermediul facilităților online ale instituției de credit, debitări directe.

S. Marinescu