Majoritatea pateurilor din supermarketuri conţin E-uri nocive, potrivit unui studiu al Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), realizat pe 46 de tipuri de pateuri, în perioada iulie – august.
După ce au analizat etichetele produselor, care provin de la diverşi producători şi distribuitori din piaţă, specialiştii ANPC au arătat că din punct de vedere al numărului de E-uri, doar 6,52% nu au niciun E, 19,56% au un conţinut de 2 E-uri, 13,04% conţin 6 E-uri şi 8,69% conţin 9 E-uri.
”Numericul de E-uri variază între 0 şi 10“, se arată într-un comunicat de presă al Protecţiei Consumatorilor.
Printre principalii producători analizaţi în cadrul studiului s-au numărat S.C. Scandia Food S.R.L., Tulip Food Company, S.C. Mega Image S.R.L., Hame România S.R.L., S.C. Glina S.A., S.C. Producţie Ardealul S.R.L.
Spre exemplu, pateul de porc de la Hame conţine 10 E-uri. Tot 10 E-uri conţine şi pateul marca TiP, produs de hipermaketul Real. Potrivit unui tabel publicat de ANPC, aditivii din produsele menţionate sunt polifosfaţi, caragenan, nitrit de sodiu sau carmin.
În schimb, pateul Prefera conţine şase E-uri, după cum susţin specialiştii, în aceeaşi situaţie fiind şi pateul de porc Bucegi.
Cinci E-uri se regăsesc în pateul Ardealul produs de Orkla Food Romania S.A. În cele produse de Mandy se găsesc patru E-uri, la fel şi în pateul Baroni (cel cu carne de porc şi de pasăre), produse şi distribuite de Lidl.
La polul opus se află pateurile Clever, Sadu şi Tulip, care au un singur E în compoziţie.
Specialiştii ANPC spun că pe piaţă există şi pateuri de ficat fără niciun aditiv alimentar. Via şi Scandia Sibiu produse de Scandia Food se numără printre ele.
„Excesul de pate poate fi dăunător. Ghinionul e că este şi foarte bun, dar noi le recomandăm pacienţilor să îl consume moderat. Toate trebuie făcute cu măsură! Ceea ce este important e ca eticheta pateului să fie citită înainte de cumpărare”, a declarat Nicolae Hîncu, preşedintele de onoare Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, potrivit adevarul.ro.
Iar motivul este evident. „Orice substanţă chimică nouă pe care o percepe organismul este nocivă. Prin acumulare, în timp, evident că pot apărea şi problemele de sănătate, dar asta în cazul persoanelor care consumă zi de zi astfel de produse”, a precizat academicianul Constatin Ionescu –Târgoviște.
Cele mai periculoase E-uri :
E123 – E239 sunt posibili cancerigeni
E 621 – glutamat de sodiu, se găseşte în supele instant concentrate, mezeluri şi unele condimente. Are efecte neurotoxice şi poate provoca migrene şi crampe
E320 – E321, E211 – acidul benzoic şi derivaţii săi, cancerigeni
E250 – nitrit de sodiu E251 – nitrat de sodiu, cancerigen
E252 – nitrat de potasiu, cancerigen
E120, E127, E141, E160 – alergici E127 – eritrozina, colorant roşu pentru compoturi şi alte alimente, provoacă mutaţii genetice
E102 – tratrazina, colorant galben pentru băuturi, muştar şi gem, poate genera tumori tiroidiene sau crize de astm bronşic
A.V.