7.2 C
București
marți, 5 noiembrie 2024 - 18:33
No menu items!

Anotimpul murăturilor: 5 beneficii de sănătate aduse de alimentele fermentate

spot_img

Câteodată, mai avem nevoie și de ceva acru. Prezente în culturile europene și asiatice de câteva secole, alimentele fermentate sunt un produs de bază revin triumfător în prim-planul discuțiilor despre sănătate. Dintre acestea, murăturile sunt vedetele sezonului: nu numai că dau savoare meselor noastre, dar oferă și o serie de beneficii pentru sănătate, în special pentru sănătatea intestinală.

Fermentarea este un proces natural în care microorganisme precum bacteriile și drojdia transformă carbohidrații în alcool sau acizi. În murături, fermentarea acidului lactic conservă legumele și fructele pentru, proces care le transformă într-o „bombă” probiotică. Fermentarea nu numai că sporește durata de conservare, dar îmbogățește și valoarea nutritivă a alimentelor.

Știați că, în antichitate, muncitorii care construiau Marele Zid Chinezesc consumau varză fermentată (asemănătoare cu varza murată din zilele noastre) pentru a-și menține forța și sănătatea? Alimentele fermentate au fost prețuite în toate civilizațiile pentru beneficiile lor pentru sănătate și pentru aromele unice.

Inițial, fermentarea a început să fie folosită pentru a prelungi durata de viață a alimentelor, în special în funcție de ciclurile agricole. Murăturile se pun, în Europa, toamna – nu pentru că nu am avea acces la legume și fructe proaspete pe tot parcursul anului. Însă, înainte de apariția marilor lanțuri de hipermarketuri care importă legume și fructe din regiuni unde clima permite cultivarea lor pe tot parcursul anului, gospodinele din România își umpleau casa de borcane toamnă de toamnă. Murăturile, zacusca, bulionul, sosurile și baza pentru mâncăruri gătite erau preparate în cantități mari, folosind legumele și fructele proaspete culese toamna. 

Beneficiile nutriționale ale alimentelor fermentate

Alimentele fermentate, precum murăturile, sunt bogate în probiotice, care sunt bacterii benefice ce joacă un rol crucial în sănătatea intestinală. De asemenea, aceste alimente sunt cunoscute pentru creșterea nivelului de vitamine, în special vitaminele B și vitamina K2, esențiale pentru bunăstarea generală.

Sănătatea intestinală. Un intestin sănătos este fundamental pentru sănătatea generală, influențând totul, de la imunitate la bunăstarea mentală. Probioticele din alimentele fermentate ajută digestia și mențin o floră intestinală echilibrată, esențială pentru o absorbție eficientă a nutrienților și un sistem imunitar puternic.

Murăturile, dincolo de gustul lor încântător, au și puține calorii și sunt pline de antioxidanți. Ele pot fi un adaos sănătos la orice dietă atunci când sunt consumate cu moderație. Cu toate acestea, este important să fim atenți la conținutul ridicat de sare din multe murături disponibile în comerț. 

Beneficii suplimentare ale murăturilor pentru sănătate

Mai mult, bacteriile bune din murăturile fermentate, cunoscute și sub numele de probiotice, au un rol vital în sănătatea generală a intestinelor. Murăturile fermentate oferă sprijinul suplimentar de stimulare a imunității care vine cu ajutorul probioticelor. Microorganismele din alimentele fermentate colonizează și întăresc mucoasa barieră din tractul gastrointestinal, ajutând organismul dumneavoastră să țină la distanță agenții patogeni nedoriți care vă îmbolnăvesc.11, 12

Betacaroten. Pe cont propriu, castraveții au un conținut ridicat de betacaroten, care este principala sursă dietetică de vitamina A. Este un antioxidant care poate ajuta la neutralizarea radicalilor liberi, molecule instabile care pot deteriora celulele.13 Betacarotenul, împreună cu alți cartenoizi, poate ajuta la protejarea împotriva bolilor de inimă,14 a anumitor tipuri de cancer și a bolilor de ochi.15 Rețineți că majoritatea cercetărilor sugerează că beta-carotenii din fructe și legume precum castraveții sunt probabil benefici în această privință, spre deosebire de suplimentele de beta-caroten, care pot prezenta unele riscuri posibile.16

Refacerea electroliților. Murăturile pot fi, de asemenea, capabile să ajute la refacerea electroliților și chiar să ușureze crampele musculare. Acestea sunt bogate atât în sodiu, cât și în electroliți și pot ajuta la restabilirea echilibrului electrolitic la o persoană deshidratată sau bolnavă. Un studiu a sugerat chiar că o cantitate mică de suc de murături ar putea ameliora crampele musculare pentru o persoană în 35 de secunde de la consumarea acestuia.17

Reglarea glicemiei. Murăturile care sunt făcute cu oțet pot ajuta la controlul zahărului din sânge. Un studiu a arătat că persoanele cu diabet de tip 2 care au consumat oțet de două ori pe zi, la mese, au avut o glicemie la post mai mică decât cele care nu au făcut-o.18

Pierderea în greutate. Murăturile sunt un aliment cu puține calorii și grăsimi, ceea ce le face o gustare ideală pentru cei care încearcă să slăbească. Acestea conțin mai puțin de o jumătate de gram de grăsime și doar 12 calorii pe porție.19 În plus, oțetul care se găsește în multe murături poate fi util în reducerea greutății corporale, a masei de grăsime corporală și a nivelului de trigliceride.

Murăturile fermentate, în special, pot ajuta la pierderea în greutate. De ce vă ajută alimentele fermentate să slăbiți? Dovezile sugerează că unele tulpini de probiotice pot fi antiinflamatorii și reducătoare de greutate. Acest lucru se datorează efectului pe care acestea îl au asupra microbiotei intestinale și asupra producției de acizi grași cu lanț scurt, care joacă un rol în metabolism.21,22

Incorporarea alimentelor fermentate în dietă

Integrarea alimentelor fermentate în dieta dumneavoastră este simplă. Începeți prin a adăuga murături la sandvișuri, salate sau ca garnitură la mesele dumneavoastră. De asemenea, puteți explora și alte alimente fermentate, cum ar fi iaurtul, chefirul și varza murată. Pentru cei aventuroși, prepararea murăturilor de casă poate fi un efort distractiv și sănătos.

Beneficiile pentru sănătate ale alimentelor fermentate, în special ale murăturilor, sunt prea semnificative pentru a fi trecute cu vederea. De la stimularea sănătății intestinală până la îmbogățirea dietei cu nutrienți esențiali, aceste alimente oferă o modalitate delicioasă de a vă îmbunătăți sănătatea. Îmbrățișarea acestor bunătăți picante poate fi un pas mic, dar cu impact, spre un stil de viață mai sănătos.

Emanuel Stan