Fiu de preot şi învăţătoare, Octavian Goga s-a născut în satul Răşinari, de pe versantul nordic al Carpaţilor. Goga a urmat școala primară din satul natal, petrecându-şi cea mai mare parte a vacanțelor în satul natal al tatălui său din Alba. Poetul spunea ca „viața țăranilor de pe delnițele Crăciunelului mi-au fost sursă de inspirație pentru Plugarii și Clăcașii”.
A urmat Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu o vreme, după care s-a transferat la liceul românesc din Braşov, apoi s-a înscris la Facultatea de Litere și Filosofie a Universității din Budapesta, continuându-și studiile la Berlin.
Şi-a publicat prima poezie, „Atunci şi acum”, în ziarul Tribuna de Sibiu, când încă nu împlinise șaptesprezece ani. Următoarele poezii le-a publicat în revista Familia și în ziarele Tribuna și Luceafărul, apoi și-a publicat majoritatea poeziilor când revista Luceafărul a apărut la Budapesta.
Goga a intrat în publicistica literară si tot mai mult în conștiința opiniei publice, fiind foarte apreciat de criticii literari de valoare, astfel ca volumul „Poezii” a fost primit cu entuziasm de toată lumea. Poetul s-a bucurat, la numai 25 de ani, de un prestigiu literar remarcabil.
Octavian Goga a inspirat scriitori de seamă în modul cel mai firesc prin aducerea și descrierea unor figuri obișnuite din viața poporului, care au câştigat valoare și însemnătate, iluminare și strălucire ce nu pot fi explicate decât prin aprinderea luptei pentru apărarea patrimoniului național.
Roxana Mera