3.9 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024 - 2:14
No menu items!

Anghinarea magică

spot_img

Anghinarea magică

Sub denumirea de angină, anghină, carcioafă, amăreală sau darul Sfintei Marii, anghinarea are un efect detoxifiant fenomenal. Frun­­zele reprezintă un excepţional drenor biliar, depurativ şi tonic al ficatului.

Încă din anti­chitate, medicii greci şi romani ad­ministrau frun­zele plantei bolnavilor de icter, care nu puteau digera ali­men­tele şi aveau stări de greaţă. În evul mediu, al­chi­miştii fo­loseau anghinarea ca prin­ci­pal ingredient în elixirul amar cu calitatea uni­că de a elimina toxinele din organism, aju­tând la vindecarea boli­lor trupului şi ale sufle­tu­lui. „Anghinarea de Ierusalim” era fo­lo­sită pentru vinde­carea hepatitei A, boală care făcea ra­vagii în aglo­me­raţiile ur­bane în secolele XVIII-XIX, când apa de băut şi alimentele erau infestate cu vi­rusul hepatic.

Azi, anghinarea este prin­tre cele mai stu­dia­te plante me­dicinale, în unele ţări înlocuind me­di­­camentele de sinteză în afecţiuni di­ges­tive, hepatice sau cardiovasculare. Tinctura de anghinare este folosită ca stimulent al poftei de mân­care şi al digestiei.

Pulberea de anghinare este eficientă în tratarea hipoacidităţii, a dis­pepsiei, a atoniei digestive, a bo­lilor de ficat, a dischineziei biliare şi în stimularea digestiei. Infuzia de anghinare este excepţională pen­tru per­soa­nele afectate de microlitiază, dischinezie, migrenă bi­liară, steatoză hepatică şi he­­pa­tite virale. Extractul uscat de anghinare este re­mediu pentru per­soanele cu pro­bleme digestive, hepatice sau biliare.

Roxana Mera