Cancelarul german Angela Merkel a pledat duminică pentru punerea în aplicare a unei reglementări europene în vederea unei mai bune protecţii a datelor private ale europenilor pe Internet, într-un interviu pentru televiziunea publică ARD, informează AFP.
Merkel a solicitat ca „societăţile de pe internet, Facebook, Google şi altele, să fie obligate să le dezvăluie ţărilor europene cui transmit datele utilizatorilor lor”. O astfel de măsură ar urma, după părerea sa, să facă parte ”dintr-un acord european privind protecţia datelor”.
Totodată, cancelarul federal german a evocat rezultatele vizitei de săptămâna aceasta, la Washington, a ministrului de interne Hans-Peter Friedrich, în vederea obţinerii de clarificări din partea guvernului american, în urma dezvăluirilor privind existenţa unui program de supraveghere la nivel mondial a comunicaţiilor electronice de către SUA.
„I s-a spus foarte clar /ministrului de interne/ că nu există spionaj industrial care să vizeze companii germane”, a asigurat Merkel.
Într-un interviu acordat Die Zeit, Merkel a apreciat ca „vitală”, săptămâna aceasta, activitatea serviciilor de informaţii în statele democratice, apărând în mod implicit autorităţile americane.
Cu Statele Unite „cooperăm în lupta împotriva terorismului, dar pe de altă parte trebuie asigurată protecţia datelor cetăţenilor”, a subliniat Angela Merkel.
Dezvăluirile fostului tehnician CIA, Edward Snowden, cu privire la programul de supraveghere al SUA au declanșat emoţie în Germania. Subiectul s-a impus în campania electorală, cu peste două luni înainte de legislative, opoziţia acuzând-o pe Merkel că ar fi fost la curent cu spionajul la adresa cetăţenilor germani.
C.I.